Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Gelir vergisiz iş imkanı

Başka ülkelere seyahate gittiğinizde ister istemez kıyaslamalar yapıyorsunuz. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğim Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Dubai seyahatimde de Türkiye ile oranın vergi sistemi arasındaki uçurumu fark ettim.

Dubai dünyanın en zengin şehirlerinden biri; geçtiğimiz yıl Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın en zengin şehirleri arasında ilk sırada yer alırken, dünya sıralamasında 20'nci oldu.

Lüks otelleri, alışveriş merkezleri, plajları, tarihi ve kültürel yapıları derken son dönemlerde turist akının yanı sıra bir de birçok yabancının iş kurma çabasına girdiği bir şehir oldu. Peki neden insanlar iş kurmak için Dubai'yi tercih ediyor?

Dubai'de kişisel gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV gibi vergiler yok. Bu da şehri girişimciler için cazip bir destinasyon haline getiriyor. Dubai'de iş kurmak mantıklı mı, gelin bakalım;
Gelir vergisi yok, 375.000 Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi'ni geçmediğiniz sürece sıfır vergiyle işinizi yürütebiliyorsunuz. Geçerse de vergi oranı %9
Petrol ve doğalgaz zenginliğinden bahsetmeye bile gerek yok.
Çok çeşitli sektörlerde hizmet olanağı da bulunuyor. Turizm, gayrimenkul, finans, lojistik ve ticaret gibi çeşitli sektörlerdeki güçlü varlığıyla tanınıyor.
İş kuramam ama Dubai'ye çalışmaya gitmek istiyorum diyorsanız da çalışma izni almak şartıyla yabancı işçilere geniş iş imkanları tanınıyor. İşverenler Dubai'deki işçilere konut vb sosyal imkanlar da sağlıyor.
İş kanunları işçilerin haklarını koruyor ve işverenlerin tazminat ödemeleri gerekiyor.

Dubai'de neler gezilir? Yok ben iş kurmam çalışmam da derseniz Dubai'de gezip görülecek yerlerden biraz bahsedelim:

Burj Khalifa Dünyanın en yüksek gökdeleni olan Burj Khalifa'da olmalıdır. 828 metrelik bu muhteşem yapıdan Dubai'nin panoramik manzarasını izlemek sadece nefes kesici bir deneyim.
Burj Al Arab Burj Al Arab, yelken şeklindeki tasarımıyla lüks ve zarafeti bir araya getiriyor. Burada öğle yemeği yemek veya bir içki içmek, bu eşsiz oteli yakından keşfetmenin mükemmel bir yoludur.
Palmiye Adası Palmiye Adası, yapay olarak oluşturulan bir cennet köşesi. Lüks tatil köyleri, plajlar ve muhteşem villaları ile bu adada keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.
Dubai Mall Dünyaca ünlü markaların ve dükkanların yanı sıra içinde Dubai Akvaryumu ve Dubai Denizaltı Hayvanat Bahçesi gibi ilgi çekici mekanları da barındırır.
Duba Çölü Downtown Dubai modern caddelerinden, araba ile 20 dakikadan kısa süre içinde çöle ulaşabilirsiniz. Dubai tarzı çöl safarisine çıkın, ATV turları ve kum sörfü gibi heyecan dolu aktivitelere katılın.
Türkiye'den Dubai'ye vize var mı?

Dubai'ye gitmek istiyorsanız Türkiye'den Dubai'ye vize uygulaması yok diye düşünmeyin çünkü var ama çok hızlı ve kolay çıkıyor diyebilirim. Umuma Mahsus pasaportlar vizeye tabi oluyor. Vizeler Ankara'daki BAE Büyükelçiliğinden, İstanbul'daki BAE Başkonsolosluğundan veya iki ülke arasında seferleri bulunan havayolları tarafından temin edilebiliyor.

İstanbul Dubai Arası Uçakla Kaç Saat?

İstanbul'dan Dubai'ye uçakla seyahat ederken, uçuş süresi birkaç faktöre bağlı olarak değişebilir. Ben İzmir'den gittim ama sizler için İstanbul Dubai uçuşlarını paylaşıyorum. Uçuşlar genellikle direkt veya aktarmalı olarak gerçekleşebiliyor. Genellikle İstanbul'dan Dubai'ye direkt uçuşlar yaklaşık 4 ila 5 saat sürer. Ancak aktarmalı uçuşlarda bu süre daha uzun olabilir ve aktarma noktasına bağlı olarak değişebilir. Dubai'ye yapılan uçuşlar genellikle İstanbul Havalimanı (IST) veya Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW) gibi İstanbul'un uluslararası havalimanlarından kalkar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Twitter'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete