MASA MUHATAPSIZ KALABİLİR
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplu görüşmelerin 15-30 Eylül tarihlerine çekilmesini talep ettiklerini belirtti. Toplu görüşmelerin, bütçe hazırlıklarında sona gelinen bu dönemde yapılmasının daha anlamlı olacağını dile getiren Akyıldız, bu talebe Maliye Bakanlığı'nın sıcak bakmadığını öğrendiklerini söyledi. 1 Eylül'ün taleplerini tam karşılamadığına işaret eden Akyıldız, şöyle devam etti: "Ama seçim düşünüldüğünde bir olumsuzluğun önüne geçilebilirdi. Yeni bakan geldiğinde konulara vakıf olması zaman alacaktır. Bu tartışmaların uzamasına, birtakım olumsuzlukların yaşanmasına yol açabilir." KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da toplu görüşmelere ilişkin yaklaşımlarını ortaya koyduklarını ve toplu sözleşme masasına oturmak istediklerini söyledi.
EYLÜLDE OLSUN
Aksi bir durumda toplu görüşmelerin önceki yıllarda olduğu gibi bir "oyuna" dönüşeceğini savunan Tombul, "15 Ağustos'ta yeni hükümetin kurulup kurulamayacağı belli değil. Masa muhatapsız kalabilir. Ama biz her halükarda kamu çalışanları adına toplu sözleşme hakkını kullanmayı istiyoruz" diye konuştu. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da, toplu görüşmelerin eylül ayına alınmasının 3 konfederasyonun ortak talebi olduğunu söyledi. Kendilerinin, başlangıç tarihinin 15 Eylül olmasını istediklerini dile getiren Aksu, buna karşın 1 Eylül tarihini de olumlu bulduklarını kaydetti. Ağustos ayı sıcağında ve tatil döneminde görüşmeleri yürütmenin zorluğuna işaret eden Aksu, "Keşke görüşmeleri cumhurbaşkanı ile yapsak da, kendisi de ağustos ayında görüşme yapmanın zorluğunu anlasa" dedi.
TEKSTiLDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI
Tekstil sektöründe yaklaşık 32 bin işçi adına yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, önceki dönemlerde olduğu gibi zorlu bir pazarlığa sahne oluyor. Türk-İş'e bağlı TEKSİF, DİSK'e bağlı Tekstil ve Hak-İş'e bağlı Öz İplik- İş sendikalarının TİSK'e bağlı Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ile yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlamayınca arabulucu sürecine girildi.
SENDİKANIN TALEBİ
TEKSİF, 44 işyerinde yaklaşık 22 bin işçi adına toplu iş sözleşmesi görüşmesi yürütüyor. Sendika, görüşmelerde işçi ücretlerine birinci 6 ayda yüzde 10, ikinci, üçüncü, dördüncü 6 aylarda ise yüzde 8'er zam yapılmasını talep etti. Sendika, sosyal yardımlarda da yüzde 50-60 oranında artışa gidilmesini istedi. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, tamamı parasal konularda olmak üzere 32 maddede uyuşmazlık tutanağı tutuldu ve arabulucu aşamasına geçildi.





