Petrokimya sektörünün önemli avantajlar yaşadığı bir dönemde Petkim'in ehil ellerde çok önemli atılımlar yapabileceği belirtiliyor.

TALEP ARTIYOR

Uzmanlara göre dünyada petrokimya sektörü özellikle son dönemde çok önemli değişiklikler gösterdi. Suudiler'in ve Hollandalılar'ın üst üste yaptığı yatırımlar önce bir arz fazlası sorununu ortaya çıkarırken, bir yandan da Çin başta olmak üzere Asya'dan yükselen talep, yeni yatırımların önünü açtı. Özellikle polietilen ve propilen talebi her yıl istikrarlı biçimde yükseldi. Özellikle polipropilen ürünlerden termoplastiğe olan talep artışı, petrokimya tesislerini bu alanda yatırıma yönlendirdi.

ÖNCE YATIRIM

Ortadoğu bölgesindeki petrokimya tesislerinin, hem petrol alanlarına yakınlıktan, hem üretim maliyetlerinin düşüklüğünden kaynaklanan önemli avantajlarının bulunduğu, Petkim'in de bu çerçevede sektörü gerçek anlamda bilen yöneticilerin elinde önemli atılımlar yapabileceği kaydediliyor. Petrokimyada kendi kendine yeterli olma stratejisi izleyen Çin'in hızlı büyüme sebebiyle bunu başaramaması, tesislerin Çin siparişlerini karşılamak için önemli mesai harcamasına yol açtı. Bu çerçevede Petkim de, Çin'in en büyük alıcı olarak ortaya çıkması sebebiyle neredeyse siparişleri karşılamak için çalışacak pozisyona gelmeye aday gösteriliyor. Ancak öncelikle gerekli yatırımların ve kapasite düzenlemesinin yapılması gerekiyor.

ANKARA (Bugün)