Yaptığı çalışmalarla iç piyasada fındık tüketimini artırmak isteyen FİSKOBİRLİK, kuruyemişten temizlik, kozmetik ve yemek sektörüne uzanan toplam 18 ürününe, fındık çorbasını da ekledi.
FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, Türkiye'nin stratejik bir ürünü olan fındığı en iyi şekilde değerlendirmek için sürekli arayış içinde olduklarını söyledi. Bir süredir birliğe bağlı EFİT'te, özel konuklar için fındık çorbası ve fındık köftesi yaptıklarını belirten Pamuk, "Bunlar büyük beğeni gördü. Hazır fındık çorbası 10 gün içinde marketlerde yerini almaya başlayacak" diye konuştu. Türkiye'nin iç piyasada fındık tüketiminin 60 bin ton gibi düşük seviyelerde olduğunu, dünyada, pazarına hakim olduğu bir ürünün ancak yüzde 10'unu tüketen başka bir ülke bulunmadığını söyledi. Pamuk, piyasaya yeni sürdükleri ürünler ile, Türkiye'nin iç piyasadaki fındık tüketiminin yüzde 25'lere yükseleceğine inandıklarını kaydetti. "Fındığı en iyi şekilde tanıtarak ve değerlendirerek, mutlaka iç piyasada tüketimini artırmalıyız" diyen Pamuk, Türk halkına fındık ve fındık mamullerini tüketme alışkanlığı kazandırarak, her yıl karşılarına çıkan 150 bin ton arz fazlası ürün sorununu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.
SABUNU VE ŞAMPUANI DA VAR
Pamuk, kuruyemişin yanı sıra fındık katkılı ürünlerle temizlik ve yemek sektörüne de girdiklerini anlatarak, EFİT'te 12 çeşit ürün imal ettiklerini belirtti. FİSKOBİRLİK'in geçen yıl fındık kokulu şampuan ve sabun ürettiğini anımsatan Pamuk, "Atık fındık yağının ekonomiye kazandırılması amacıyla, iştirakimiz olan Ordu Yağ Sanayi'ye 3 milyon dolarlık yatırımla, Çotanak markası adı altında 'Seranut' isimli şampuan, sabun ve sıvı sabun üretimi yapıyoruz. Burada ayrıca Türk mutfağında yerini alan 10 yılı aşkındır rafine vinterize yemeklik fındık yağı üretimi de yapılıyor. Hemen hemen tüm marketlerde yerini alan bu ürünlerimizle kısa sürede sektörde bir yere geleceğimize inanıyoruz"dedi.