2007'DE ARTIŞ VAR
Merkez Bankası, bankalara borcu olan vatandaşların net sayısını çıkardı. Bankalarca bildirimi yapılan ve Merkez Bankası negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısına bu yılın ilk 5 ayında 131 bin 145 kişi daha eklendi. Ödenmeyen borçların son 5 yıllık kaydını tutan sistemde oluşan verilere göre, borçlu sayısı özellikle 2005 yılından itibaren hızlı bir artış trendine girdi. 589 bin kişinin yer aldığı borçlular listesine 2005 yılında 160 bin, 2006 yılında 228 bin kişi eklenmişti. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde listeye ilave olanların sayısındaki artış hızının ayın şekilde devam etmesi halinde yıl sonuna kadar 184 bin kişi daha borç ödeyemeyenler listesini girecek.
SORUN KREDİ KARTINDA
Bankalara borç ödemeyen 589 bin kişinin 512 bini kredi kartı ekstresini ödeyemediği için kara listeye girdi. Bireysel kredi kullanıp daha sonra borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise 77 bin oldu. Bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısında özellikle bu yıl çok büyük artış gözlendi. Geçen yılın tamamında 24 bin 638 kişi bireysel kredisini ödemezken, bu yıl bu sayı sadece 5 ayda 23 bini aştı. Vatandaşın bankalardan kullandığı kredilerin çoğunluğunu kredi kartından çok tüketici kredileri oluşturuyor. BDDK verilerine göre, temmuz başı itibariyle kredi kartıyla yapılan alışveriş tutarı, 9,5 milyar YTL'si taksitli olmak üzere toplam 23 milyar 363 milyon YTL oldu.
53 MİLYAR YTL
Buna karşın, yarıya yakını konut kredilerinden oluşan tüketici kredilerinin tutarı 53 milyar 753 milyon YTL'ye ulaştı. Tüketici kredisi kullanımı daha yüksek olmasına karşın bankaların takipteki kredilerinin ağırlığı kredi kartlarından oluştu. Temmuz başı itibariyle 53 milyar YTL'lik toplam tüketici kredilerinin 621 milyon YTL'si geri ödenemezken, takibe düşen kredi kartı tutarı 1 milyar 771 milyon YTL'ye tırmandı.
Erdoğan SÜZER/ANKARA





