Süt üretim girdilerine yapılan zamların, raflara da yansıdığını belirten Yılmaz, üreticide 54 kuruş olan sütün litre fiyatının nakliye ve işleme maliyeti ile birlikte fabrikada 62 kuruşa yükseldiğini, perakende de ise süt fiyatının 1.00-1.80 YTL arasında değiştiğini açıkladı. Yem ihtiyacının yarısını ithal eden ülkemizde geçen yıla göre arpa, mısır ve kepek gibi yemlerde fiyat artışlarının yüzde 50'yi aştığını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
ZAMMIN YARISINI UYGULADIK
"Yağlı tohumların biyodizele kayması, yem fiyatlarının artması gibi nedenlerden dolayı tüm dünyada süt fiyatları yükselişe geçti. Ülkemizde aşırı sıcaklar da süt verimini yaklaşık yüzde 7 düşürdü. Süte temmuz ayında ortalama yüzde 12 zam yapıldı. Biz ürünlerimize bu zammın yüzde 6'sını yansıttık. Maliyetlerin düşürüleceği umuduyla beklemedeyiz. Ancak, talepteki daralma ve yem fiyatlarındaki artış devam ederse, zammın ikinci kısmı kaçınılmaz olur." Yılmaz, KDV'de yapılacak indirimle, bu dönemdeki fiyat artışlarının ürünlere yansıtılmasının önüne geçileceğini vurguladı. "Ekmeğin KDV'si yüzde 1, sütün KDV'si hala yüzde 8. Bu bir çelişkiyi gösteriyor" diyen Yılmaz, "Biz daha fazla hayvansal protein ve süt tüketmek istiyorsak, bir irade ortaya koymalıyız. Sütün KDV'si yüzde 1'e düşürülebilir" açıklamasında bulundu. Bu arada, Yılmaz, Sütaş'ın yoğurt, ayran, tereyağ, günlük süt pazarında lider olduğunu kaydetti.
SÜTAŞ'TAN AKSARAY'A ORTA ANADOLU PROJESi
Sütaş, Bursa Karacabey'de uyguladığı Marmara Projesi'nin ardından Aksaray'da da 'Orta Anadolu' adıyla yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Bölgede yem ve süt fabrikası kurduklarını anlatan Yılmaz, 90 milyon dolarlık yatırımla 90 bin metrekarelik bir alanda kurulan ve bin 300 tonluk süt işleme kapasitesine sahip tesisin bu yıl sonunda hizmete gireceğini söyledi. Yılmaz, 10 bin üreticiden süt toplanacağını, yaklaşık bin kişiye de istihdam sağlanacağını kaydetti.
DAMIZLIK ÜRETİMİ TAAHHÜT EDENE İTHALAT İZNİ VERİLSİN
Muharrem Yılmaz, Türkiye'nin bir dönem, damızlık ithal ettiğini hatırlatarak, bu projenin popülist politikalara kurban edildiğini savundu. Bu konuda, bir politikanın oluşturulması ve altyapının hazırlanması gerektiğini savunan Yılmaz, "Damızlık ithalat izni, damızlık üretimini taahhüt eden işletmelere verilmeli. İthalata karar verildiğinde, üreticilerin ön hazırlıkları bitmiş olmalı" dedi. Yılmaz ayrıca, Sütaş'ın büyük bir damızlık işletmesi kurarak geleceğin süt hayvancılığı ırkını yaratmak için çalıştığını anlattı.





