2005 yıl sonu itibariyle dünyanın kesinleşmiş petrol rezervi 1 trilyon 293 milyar varil.
Rezervlerin yüzde 62'si Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde toplanıyor.
Tüm rezervlerin yüzde 20'si ile Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi.
Dünyada kesinleşmiş petrol rezervi üretim düzeyini 42 yıl daha sürdürebilecek düzeyde.
ABD TÜKETİM LİDERİ
Kanada ise rezervleri en az işlenmiş ülke olarak mevcut üretimini 200 yıl daha sürdürebilecek rezervlere sahip.
2006'da gerçekleşen günlük ortama 84,5 milyon varillik petrol üretiminin 35,2 milyon varilini Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri yapılıyor.
ABD tek başına günlük 20,6 milyon varil ile en büyük petrol tüketicisi ülke konumunda bulunuyor.
Dünya enerji talebinin yüzde 58,1'lik kısmı OECD ülkelerine, yaklaşık dörtte birlik kısmı da sadece ABD'ye ait bulunuyor.
KRİZLER FİYATI ARTIRDI
1970'ler öncesinde bol ve ucuz olan petrol arzında, 1974 yılında Suriye ve Mısır'ın İsrail'e karşı başlattıkları askeri müdahale ile (varili 2,5-3 dolar olan ham petrol fiyatı 11-12 dolara yükselmişti) yaşanan birinci petrol krizi, İran Devrimi (ham petrol fiyatlarının varili 30-35 dolara kadar yükseldi) ile 1979 yılında yaşanan ikinci petrol krizi ekonomilerin petrole mutlak şekilde bağlı olduğunu gösteriyor. Öte yandan petrol 2004'ün ikinci yarısından itibaren 30 dolar/varil civarındaki seviyesinden hızlı bir yükseliş eğilimine girdi. Geçen yıl 8 doları zorlayan dolar, bugün 68 dolar seviyesinde.





