Referans Gazetesi'nin haberine göre Amerika'da riskli mortgage (suprime) kredilerinin uluslararası piyasalarda yarattığı depremin etkileri borsa ve döviz piyasasından sonra Hazine'ye de sıçradı. Bugün 3 milyar 685 milyon YTL'si piyasaya olmak üzere toplam 4 milyar 73 milyon YTL iç borç geri ödemesi yapacak olan Hazine'nin, piyasadan borçlanma maliyeti temmuz ayına göre yaklaşık 3 puan birden fırladı. Dün düzenlenen TÜFE'ye endeksli 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde gelen talep açısından hayal kırıklığına uğrayan Hazine, bu yıl altıncı kez ihraç ettiği 5 yıl vadeli sabit kuponlu kahvil ihalesinde ise temmuza göre 83 milyon YTL'lik ek maliyet üstlendi.
Faiz 3 puan yükseldi
Hazine'nin dün yeniden ihraç ettiği 5 yıl vadeli YTL cinsinden sabit kupon ödemeli tahvil ihalesinde bileşik faiz yüzde 19,35 oldu. 7 Mart 2012 vadeli söz konusu tahvil 3 Temmuz'da düzenlenen ihalede ise yüzde 16,62'den ihraç edilmişti. Dünkü ihaleye nominal 1 milyar 107 milyon YTL teklif gelirken, 629.3 milyon YTL'lik net satış gerçekleştiren Hazine'nin böylece maliyeti temmuza göre 83 milyon YTL birden arttı. İhalede gerçekleşen basit faiz yüzde 18,50 oldu. Uzmanlar, maliyeti yükseltmeyi göze almayan Hazine'nin bu nedenle satışı da kısıtlı tuttuğunu vurguladılar.
Hazine'nin dün düzenlediği 5 yıl vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesinde ise reel bileşik faiz yüzde 10,57 olurken, teklifler de 64.3 milyon YTL ile sınırlı kaldı. Hazine'nin 34.1 milyon YTL'lik net satış gerçekleştirdiği ihaleye, piyasadan talep gelmemesi yurtdışındaki dalgalanmalara paralel olarak yabancıların ilgisizliğine bağlanıyor. TÜFE endeksli tahvillere genellikle yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiğini belirten uzmanlar, " Yabancı talebi düşmüşken, yerli de ilgisiz kaldı ve Hazine kamuya satmakla yetindi" dediler. 29 Mayıs'ta düzenlenen TÜFE'ye endeksli ihalede ise faiz yüzde 9,94 olmuştu.
Bankalar Hazine'ye dönecek
Uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmanın bir süre daha devam edeceğini belirten Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, " Bu da beraberinde endişe artışı ve istikrarsızlık getirecek. Dolayısıyla kısa vadede çok olumlu beklentiler yok. Hazine'nin borçlanma maliyeti yüksek seyredecektir" dedi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından alınacak ekonomik önlemlerle Hazine'nin borçlanmada zorlanmayacağı tahmininde bulunan Şenol, " Bankalar da böyle bir dönemde kredi vermek yerine Hazine kağıdına yönelecek. Yani tüketici yerine Hazine'ye borç vermeyi tercih edecek" diye konuştu.
Dalgalanmanın Hazine'ye Yükü Ağır Oldu
Uluslararası Piyasalardaki Deprem Hazine'nin Borçlanma Maliyetlerine de Yansıdı. Dünkü İhalede Faizin 2.73 Puan Yükselmesi 83 Milyon YTL Ek Yük Getirdi.





