Türkiye geçen yıl ihracat artışında, yüzde 16'lık dünya ortalamasını yakalarken,ithalatta ise dünyada en fazla ithalat gerçekleştiren 25 ülke arasında, en çok ithalat artışı yaşanan ilk 10 ülkeden biri oldu. Türkiye yüzde 17'lik ithalat artış oranıyla, dünya ortalamasını 2 puan aştı. Dünya Ticaret Örgütü (WTO) verilerine göre, dünya mal ticaretinde en fazla ihracat gerçekleştiren ülkeler 1 trilyon 480 milyar dolarla 25 üyeli AB olurken, AB'nin dünya ihracatındaki payı yüzde 16,4, ihracat artışı da yüzde 11 oldu. ABD 1 trilyon 37 milyar dolarlık ihracatla, dünya ihracatının yüzde 11,5'ini gerçekleştirirken, ihracat artışı oranı da yüzde 14 olarak gerçekleşti.

YÜZDE 0.9'LUK PAY

Çin dünya mal ihracatında üçüncü sırada yer alırken, 969 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve dünya ihracatındaki payı yüzde 10,7 oldu. Çin'in ihracat artış oranı ise yüzde 27 oldu.Türkiye'de 85 milyar dolarlık ihracatıyla Endonezya'nın ardından 22'nci sırada yer aldı. Türkiye'nin dünyadaki toplam ihracatın içindeki payı ise yüzde 0.9 oldu.

EN BÜYÜK İTHALATÇI ABD

1 trilyon 920 milyar dolarlık ithalatla ABD en fazla ithalat yapan ülke oldu. ABD, dünya ithalatının yüzde 20,6'sını gerçekleştirdi ve ithalatı da yüzde 11'lik artış kaydetti. 25 üyeli AB ülkeleri 1 trilyon 697 milyar dolarlık ithalatla ikinci sırada yer alırken, AB ülkelerinin dünya ithalatındaki payı yüzde 18,2, ithalat artış oranı da yüzde 15 oldu. Dünya ticaretinde yaşadığı hızlı gelişme ile söz sahibi olan Çin de 792 milyar dolarlık ithalatla üçüncü sırada yer alırken, ithalat artış oranı yüzde 20 oldu ve dünya ithalatındaki payı da yüzde 8,5 olarak gerçekleşti. Türkiye ise 137 milyar dolarlık ithalatla en fazla ithalat yapan ülkeler sıralamasında 15'inci oldu. Dünya ithalatının yüzde 1.5'ini gerçekleştiren Türkiye'nin ithalat artışı ise yüzde 17 olarak gerçekleşti.

İŞ BULMAK İSTEYEN ÇİNCE ÖĞRENSİN

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dünyanın en hızlı gelişen ekonomisine sahip olan Çin'den Türkiye'nin de faydalanması gerektiğini belirterek gençlere seslendi ve ''Çin'e yönelik yetişmiş insan gücünü daha da artırmalıyız. İş bulmak istiyorsanız Çince öğrenin'' dedi. Tüzmen, Çin'in dünyanın bir numaralı ticaret ülkesi olmaya aday olduğunu ifade ederek, ''Çin dili bundan sonra dünyanın ticaret dili olacak gibi gözüküyor, ancak bizde Çince bilen kişi sayısı çok az. Ben buradan genç kuşaklara sesleniyorum. İş hayatlarında ticaret yapmak isteyen, bu alanda kalıcı olmayı düşünen, atılımcı olmak isteyen, iş bulmak isteyen gençler mutlaka Çince öğrensin. Ona göre kolay iş bulacaklar'' diye konuştu. Tüzmen, üniversitelerin bu yönde çalışma yapmasını istedi.