Pamuk üreticisinin emeğinin karşılığını alamadığını ve bundan dolayı pamuğun bölgede giderek cazibesini kaybettiğini ifade eden Topdemir, " Geçen yıl Çukobirlik çiftçiden pamuğu 70 YKr'a alıyordu. Bu sene ise 85 YKr'dan alıyor. Bu artış pamuk çiftçisini hayal kırıklığına uğratmıştır. Pamuk çiftçisi bu fiyatla, bu senede mağdur edildi. Çiftçinin mazota, gübreye ve tohuma verdiğinin karşılığını alamamıştır. Bu yıl pamuk çiftçisi gelecek yılı yine borçla kapatacaktır" dedi.
Çiftçilerin artık arazilerine para etmeyen pamuk yerine mısır, soya, fasulye ve buğday ekmelerini tavsiye eden Ziraat Odası Başkanı Topdemir, "Akçakale ve Harran Ovası'nın mısır ve soya fasulyesi ekimi için çok müsait bir iklime sahiptir. Ancak bu iki ürün içinde bölgede yeterli entegre tesisinin de olmadığı da bir gerçektir. Bölgemizde yetiştirilen bütün ürünlerin endüstriyel ve sanayi ürününe dönüştürülmesinde gerekli alt yapının olmayışı, bölgemiz açısından büyük bir şansızlıktır. Yıllardır bölgemizde üretilen pamuğun artılarını başka iller paylaşmaktadır. Pamuğun bölgede endüstriyele dönüşmesinde ve bölge insanına istihdam oluşturulmasında hiç bir çaba sarf edilmemesi çok büyük bir kayıp olarak önümüzde durmaktadır. Yine de hala zaman geçmiş değil. Devletin, yerel yönetimlerin ve siyasi erkin bu alanda gayret etmelerini bölge çiftçileri olarak umutla beklemekteyiz" diye konuştu.
AKÇAKALE ZİRAAT ODASI BAŞKANI TOPDEMİR'İN PAMUK FİYATI AÇIKLAMASI
MEHMET DİKEÇŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'nın Akçakale ilçe Ziraat Odası Başkanı Hamet Topdemir, Çukobirlik'in pamuk alım fiyatının çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi.





