Kilis Valisi Nevzat Turhan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı çalışmalarının son durumuyla ilgili bilgi verdi. Vali Turhan, 2004 yılında başlayan program çerçevesinde Türkiye ile Suriye arasında bulunan ekonomik, ticari, kültürel ve turizm potansiyelinin artırılması, sağlık ve bayındırlık alanlarında iş birliği yapılması ve kültürel değerlerin paylaşılmasının hedeflendiğini açıkladı.
Proje için Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından 10 milyon dolar finans tahsisi yapıldığını kaydeden Vali Turhan, "Buna ilave olarak 10 milyon dolar da Suriye'ye tarafı tahsis yaptı. Toplam 20 milyon dolar para bulunmakta. Kilis ve Gaziantep olarak, biz 10 milyon dolarlık projeden yararlanacağız. Suriye'den ise Halep 10 milyon dolarlık projeden yararlanacak. Kilis'ten 20 proje sunmuştuk, bu projelerden 10 tanesi kabul edildi. Buda yaklaşık 4.5 milyon dolara tekabül ediyor" dedi.
Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı kapsamında hazırlanan projelerin çok önemli olduğunu söyleyen Kilis Valisi Nevzat Turhan, " Kabul edilen 10 proje arasında 5 tanesi Öncüpınar Sınır Kapısı ile ilgilidir. Öncüpınar ile ilgili projeler, Kilis Valiliği İl Özel İdaresi, Merkez ilçe ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlandı. Bu projeler, Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü TIR sahası Güney saha bölümü saha betonlanması ve misafir araçlara otopark yapım işi, Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü TIR sahası Kuzey saha bölümü saha betonlanması ve dinlenme tesisi yapım projesi, Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü yolcu saha betonlanması ve tulavet yapım işi, Enerji nakil hattı ve saha aydınlatması yapım işi projesi, Tampon bölge Suriye- Türkiye Gümrüğü yol düzenlemesi ve tel örgü yapım işidir. Kilis Belediyesi tarafından hazırlanan proje ile Öncüpınar Yolu refüj yapım projesi, yine Kilis Belediyesi tarafından hazırlanan Öncüpınar Yolu ve bağlantı yolları ve kavşaklarının sinyalizasyon projesi, Elbeyli Kaymakamlığı tarafından Elbeyli-Çobanbeyli yolunun asfaltlama projesi, Elbeyli Belediyesi tarafından merkez içme suyu projesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi tarafından, Halep Şeriye Sicillerinin çıkarılması projesidir" diye konuştu.