Yerel perakende sektöründe dev bir evlilik gerçekleşti. Ankara'nın büyük yerel market zinciri Makromarket ile İstanbul'un önde gelen yerel zinciri Uyum Gıda ortaklık için imza attı.
500 MİLYON YTL CİRO
Kayseri'de bakkal dükkanı ile sektöre giriş yapan daha sonra Ankara'ya gelen Songör Ailesi tarafından 1992'de kurulan ve bugün 66 mağazası bulunan Makromarket'in 2006 yılı cirosu 300 milyon YTL. 1998'de İstanbul- Rami'de faaliyet gösteren 8 gıda toptancısının kurduğu Uyum Market ise 2006'da 120 milyon YTL'lik ciro gerçekleştirdi. Yönetim Kurul Başkanlığını İskender Keleş'in yaptığı Uyum Gıda'nın ise 30 yakın mağazası bulunuyor. Firmanın bu yılki ciro hedefi 145 milyon YTL. Bu iki yerel zincirin birleşmesi ile perakende sektöründe yaklaşık 500 milyon YTL ciroya sahip büyük bir güç ortaya çıkmış oldu.
KURTULUŞ REÇETESİ
Sürpriz birleşme, Makromarket Başkanı ve Türkiye Perekandeciler Federasyonu Başkanı Şeref Songör ile Uyum Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi tarafından açıklandı. Şeref Songör,, "2 saatlik bir görüşmenin ardından protokolü imzaladık. Bu büyük projeye tüm yerel perakendecileri davet ediyoruz" diye konuştu. Perakendede yabancı sermayenin ağırlık kazandığına dikkat çeken Songör, bu güç karşısında yerel zincirlerin arayışa girdiğini belirtti. Songör, "Sektörde küçük balık olmamak için çalışmalar yapıyoruz. Bu birleşme yerel marketlerin kurtuluş reçetesi olacak" dedi. Erdal Tüfekçi ise bu oluşumun bir anda ortaya çıktığını belirterek, "Sayın Songör, bir teklifte bulundu. Böylece Uyum ile Makromarket şirket birleşmesini imzaladık. İki şirketin değerleri tespit edilerek hisse dağılımı olacak" açıklamasında bulundu. Öte yandan, İzmir'de de 3-4 yeral market birleşmek için harekete geçtiği belirtildi.
Gülendam POLAT /İSTANBUL
MİGROS'TA EN GÜÇLÜ ADAYLARDAN BİRİYİZ
Bir yıl önce 240 yerel marketin bir araya gelerek oluşturduğu Türkiye Perakendeciler Federasyonu Migros'a talip oldu. Federasyon Başkanı Şeref Songör, "Migros'la ilgili bir teklif hazırlıyoruz. Danışman şirket JP Morgan'a ilettik. Şimdi bu kuruluştan davet bekliyoruz. Şu anda sonucu bilmiyoruz ama Carrefoursa ile görüşme olduğunu duyuyoruz. Eğer böyle bir oluşum olmazsa, yani Carrefoursa ile iş bitmedi ise en güçlü aday biz oluruz" dedi.
SURPRiZ BiRLEŞME SEViNÇ YARATTI
Makromarket ile Uyum'un güçbirliği kararı sektöre bomba gibi düştü. Şimdi tüm perakende sektörü bu haberi konuşuyor. Perakende sektöründe bugüne kadar satınalmalar yoluyla birleşmelere rastlanırken böyle güçbirliği henüz görülmedi. İlke imza atan Makromarket ve Uyum'un bu işbirliğinin diğer yerel zincirlere de örnek olması bekleniyor. Perakende sektörüne danışmanlık hizmeti veren Hasan Yalçın da bu birleşmenin sektöre müthiş ivme kazandırıp örnek olacağını söyledi.
NEDEN GÜÇLER BİRLEŞTİ?
Uyum ve Makromarket, bu birliktelik ile Migros, Carrefoursa, BİM ve Kiler'den sonra ilk beş içine girdi. Satınalma güçleri arttı. Artık dev oyuncularla daha kolay rekabet edebilecekler. Migros'un satış aşamasında Carrefour veya Wal-Mart tarafından satın alınması durumunda bile enerjilerini kaybetmeyecekler. Hatta daha da güçlenecekler.
Cengiz ÇAMBEL/İSTANBUL





