Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hazırladığı yeni Veteriner Hizmetleri Gıda ve Yem Kanunu tasarısı ile güvenli gıda üretimi yapmayan ve insan sağlığını tehdit edenlere karşı ağır cezalar getiriliyor. Gıda, hayvan sağlığı, yem ve hijyen konularını kapsayan 4'lü bir paketi içeren tasarıda, 100 bin YTL'ye kadar idari para cezası ve 2 yıla kadar hapis öngörülüyor.

AB'ye uyum çerçevesinde, 5179 sayılı Gıda Kanunu'nun günün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden düzenlenmesini içeren ve yaklaşık 1 aydır görüşlere açılan yeni gıda kanunu tasarısının önümüzdeki günlerde Başbakanlık'a sunulması bekleniyor.

CEZALAR AĞIRLAŞIYOR

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri, yürürlükte olan Gıda Kanunu'nda, mevzuata uygun üretim yapmayan ve hijyen şartlarına uymayan firmalara 5 bin-20 bin YTL arasında idari para cezası, bu firmaların sorumluları hakkında ise 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası verildiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

" Örneğin, vatandaşların gıdalardan zehirlenmesi, sebze ve meyve üzerinde ilaç kalıntılarının bulunması, yine bazı ürünlerde aflatoksin görülmesi gibi durumlarda, işyeri incelemeye alınıyor. Ürünlere el konuluyor. Firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor. Şimdi yeni tasarıda, cezalar ağırlaştırılıyor. Mevzuata uygun hareket etmeyenlere, insan ve hayvan sağlığını tehdit edenlere karşı, 2 bin ile 100 bin YTL arasında idari para cezası getiriliyor. Yeni kanunda 2 yıla kadar da hapis cezası öngörülüyor."

BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu (UGKK) Başkanı Nihat Pakdil de, hileli gıda üretenlere yönelik cezaların ağırlaştırılacağını belirterek, " Caydırıcı önlemler getirilecek" dedi. Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren UGKK, basın mensuplarına tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Pakdil, 2002 yılında, tüm Türkiye'de 758 olan denetim elemanı sayısının bugün 5 bin 400'e yükseldiğini, ancak bu sayıyı yeterli bulmadıklarını artırmak istediklerini kaydetti. Pakdil, bir soru üzerine de, gıda denetiminde belediyelerin devre dışı bırakılmasının söz konusu olmadığını, zabıtalar ile bakanlık elemanlarının yaptığı denetimin farklı olduğunu belirterek, " Biz işbirliği yapıyoruz" dedi.

Gülendam POLAT / İSTANBUL