Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıracak Anayasa değişiklik paketi dün Meclis Genel Kurulu'nda 411 gibi rekor oyla kabul edildi. Oylamaya katılan 518 milletvekilinin yaklaşık yüzde 80'i Anayasa değişiklik paktine 'kabul' oyu verdi. Meclis Genel Kurulu, Anayasa değişiklik paketinin ikinci tur oylaması için saat 11.00'de toplandı. Maddeler üzerinde görüşme yapılmazken sadece değişiklik önergeleri üzerinde önerge sahiplerine söz verildi. Anayasa oylamasına katılan milletvekilinin yüzde 80'i özgürlüğe evet dedi. AK Parti ve MHP milletvekilleri Anayasa değişiklik paketine evet oyu verirken, 15 fire veren CHP ve DSP milletvekilleri ise 'hayır oyu verdi. DTP milletvekilleri oy vereceklerini belirtmelerine rağmen 'boş' veya 'geçersiz' oy kullandı.

Meclis'teki oylamaya Başbakan Erdoğan Almanya'da olduğu için katılamazken, CHP Lideri Baykal ile MHP Lideri Bahçeli katıldı. Başbakan Erdoğan'ın yerine Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek oy kullandı.

CUMHURİYET'İ KİMSE DEĞİŞTİREMEZ

Oturumu yöneten TBMM Başkanı Toptan,Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurguladı. Bu özelliklerin aynı zaman Cumhuriyetin karakteri olduğunu ifade eden Toptan, "Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz" şeklinde konuştu.

Anayasa değişiklik teklifinin 1. maddesi 403 oyla kabul edildi. 519 milletvekillinin oy kullandığı değişiklik için yapılan oylamada 107 milletvekili ret oyu kullanırken, 4 oy çekimser, 5 oy da boş çıktı. Anayasa değişiklik teklifinin 2. maddesi de 403 oyla kabul edildi. İkinci oylamaya katılan 518 milletvekilinden 108'i ret, 2'si çekimser, 5'i de boş oy kullandı. Teklifin 3. maddesinin oylamasına 514 milletvekili katılırken 3. madde 102 ret oyuna karşı 411 oyla kabul edilirken 1 oy çekimser çıktı.

GÖZLER CUMHURBAŞKANI GÜL DE

Anayasa değişiklik paketinin Meclis'te rekor oyla kabul edilmesinin ardından gözer Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çevrildi. Gül'ün Anayasa değişikliğini incelemek için 15 günlük süresi bulunuyor. Paket 367'nin üzerinde oyla kabul edildiği için doğrudan referanduma gitmeyecek. Cumhurbaşkanı Gül, takdirini kullanması halinde Anayasa değişikliğini referanduma götürebilecek. Ancak Cumhurbaşkanı Gül temel hak ve hürriyetlerin referandum konusu olamayacağnı açıklamıştı.

DEĞİŞİKLİK NE GETİRİYOR?

Meclis'te kabul edilen Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik yapılmasın öngören paket önemli değişiklikler getiriyor. Anayasa'nın 10. maddesinde yapılan değişiklikle son fıkrasına 've her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında' ibaresi eklendi. Anayasa'nın 10. maddesi "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorundadır" şeklinde düzenlendi. Anayasanın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42. maddesinde yapılan değişiklikle ise "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" düzenlemesi yapıldı.

Milli iradeye saygı duyulmalı

Almanya'nın Münih kentinde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılamasına ilişkin anayasa değişikliği ile ilgili, " Ülkemiz için halkımız için hayırlı olsun demekten başka bir şey düşünmüyorum. Parlamentoda bir milli irade var. Ve milli irade nasıl tecelli ederse ona milletçe herkesin saygı duyması lazım" yorumunda bulundu.

CHP'den önce Anayasa Mahkemesi'ne mesajı gitti

CHP, düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne taşımaya hazırlanıyor. Baykal, dün bir televizyonda başörtüsü konusundaki anayasa değişikliğiyle ilgili olarak, " Sadece biz değil, Türkiye'nin hukuk birikimi, yargıçları, hukuk karşısındaki bütün otoriteleri bu gelişme karşısında bütün umutlarını Anayasa Mahkemesi'ne bağlamışlardır" dedi.

NOTLAR...

  • Anayasa değişiklik paketinin ikinci tur oylamasına AK Parti'den TBMM Başkanı Köksal Toptan ile hastanede olan AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi oylamalara katılamadı.

  • MHP milletvekilleri oylamalara tam kadro olarak katıldı.

  • CHP ve DSP'den 96 milletvekili oylamaya katıldı. CHP ve DSP'nin toplam milletvekili sayısı ise 111. CHP ve DSP'den 15 milletvekili oylamalara katılmadı.

  • DTP milletvekilerinden oylamaya 8 milletvekili katıldı. Ancak DTP milletvekillerinin oylamada 'kabul' yerine 'ret' veya çekimser' oy verdikleri belirtiliyor.

  • Oylamalara katılan BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu ile Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Seydi Eyüpoğlu da 'kabul' oyu verdi.

  • Maddelerin oylanması sırasında 403 'kabul' oyunun çıkmasına rağmen 'tümünün ' üzerinde oylamada 411 'kabul' oyunun çıkması dikkat çekici bulundu.

  • BİLAL ÇETİN -HAMDİ ATEŞ - ERHAN SEVEN / ANKARA