AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çiftçilere yapılan mazot ve gübre destekleme ödemelerini bu yıl öne çekerek mart ayında bir defada yapacaklarını belirtti.

Erdoğan, hayvancılık ve hububat primleriyle birlikte mart ayında üreticilere ödenecek toplam rakamın 1 milyar 840 milyon YTL olacağını bildirdi.

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Erdoğan, tarım sektörüne değindi. Türkiye'de yaşayan insanların neredeyse yüzde 40'ının tarım kesiminde olduğuna işaret eden Erdoğan, " Yıllar yılı yüzüne bakılmayan, problemleri çözülmeyen, nihayetinde çökme noktasına gelmiş tarım sektöründe..." dedi.

Göreve geldiklerinde kriz şartları nedeniyle köylü, çiftçi, hayvancılıkla uğraşanların " Ocağında yangın olduğunu" belirten Erdoğan, " Kötü bir tablo bekliyorduk, ama beklediğimizden de kötü bir manzarayla karşılaştık. Hemen kolları sıvadık, en başta çiftçimizi yeniden ayağa kaldıracak, tarlasına, çiftine çubuğuna döndürecek acil tedbirleri aldık, borçlarının bir kısmını sildik, bir kısmını yeniden yapılandırdık" diye konuştu.

Teşvik uygulamasını derde çare olacak şekilde yeniden düzenleyip canlandırdıklarını kaydeden Erdoğan, " Tarlalarda, çiftliklerde, meralarda, ağıllarda, seralarda toprağa ekilen ürünlerle birlikte umudu yeniden yeşerttiklerini" söyledi.

Erdoğan, tarım sektörünü daha etkin, daha verimli hale getirmek için hükümet olarak büyük gayret sarf ettiklerini, gerektiğinde ellerindeki imkanları sonuna kadar zorladıklarını kaydetti.

" Çiftçilerimize buradan bir müjde vermek istiyorum" diyen Başbakan Erdoğan, çiftçilerin gübre ihtiyacını zamanında temin etmelerini için ayrılan mazot ve gübre desteklerini iki taksit halinde ödediklerini hatırlatarak, bu yıl çiftçilerin ihtiyaçlarını gözeterek ödemeleri öne çektiklerini, mazot ve gübre destekleme ödemelerini mart ayında, bir defada yapacaklarını bildirdi.

Hayvancılık ve hububat primleriyle birlikte mart ayında üreticilere ödenecek toplam rakamın 1 milyar 840 milyon YTL olacağını belirten Erdoğan, " Daha önceden doğrudan gelir desteğini kaldırdığımızı açıklamıştık, tarımsal desteklemede teşvik verimliliğini arttırmak amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. İnşallah bu çalışmalar neticesinde, doğrudan gelir desteklerindeki aksaklıkları gideren, verimliliği esas alan, bölgeler arası adaleti gözeten ve uluslararası taahhütlerimizle uyumlu bir uygulama yapısına ulaşacağız" dedi.

Milliyet