" Yeniden dönüp Faşizmin tarihini okuyorum. İster alınsın, ister kızsın ama bazı siyasetçilerin o gücü, mutlak gücü elinde bulunduruyorum anlayışıyla; Nazilerin yönetime demokratik yoldan geldikten, seçimlerle geldikten sonraki kurumları değiştirme çabaları arasında büyük benzerlik görüyorum. Kimseye bir şey söylemiyorum. Çünkü bir sayın rektörümüz söyledi, 'Naziler de yüzde 40'la gelmişlerdi' diye. Ama Nazi olmamak önemli. Bunun için herkesin başbakanı olmak, bunun için herkesin sanatçısı, herkesin bilim adamı olmak önemli. Bunu sağlayabilmek için de bir müşterek var. O noktayı bulmak ve o noktada bulunmak önemli. Ben hala söylüyorum, evet başını örten kızların sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Ama bu yöntemle değil. Siz 5 yıldır Anayasa değişikliği yapmadınız, Anayasa değişikliğini iki maddeye indirgeyip türban sorununa dönüştürdünüz. Size nasıl güvensinler? Siz şimdi mahkemede yaptıklarınız nedeniyle yargılanma noktasındasınız. Çıkıp savunma vermek yerine yine Anayasa'yı delmeyi, Anayasa'da değişiklik yaparak bunu da mı yırtmayı düşünüyorsunuz? Bu nasıl bir namus anlayışı? Bu nasıl bir anlayış olabilir ki..."
MECLİS'TEKİ PARMAK ÇOCUKLAR
Türk yargısının şu ana kadar hiçbir dönemde olmadığı kadar büyük bir baskı altında tutulduğunu ifade eden Metin Uca, Milletvekillerini de 'Parmak Çocuklar' olarak nitelendirdi. Uca, " Solda-sağda liderler böyle olduğu sürece milletvekilleri parmak çocuk olacaklardır. Bak AKP'nin bir önceki döneminde ses çıkaran, eli yüzü düzgün hangi adam parlementoda şu anda? Nerede Mehmet Dülger, nerede komisyon başkanı? Yok, hiçbirisini almadılar. Çünkü sorun oluşturuyorlar. Yerine parmak çocuk aldılar. Cumhuriyet Halk Partisi de böyle yaptı. Parmak çocuk oldular. Ben Milletvekillerine 'illetvekilleri' dedim diye bana dava açtı 5 tanesi. Ben yargılandım aklandım, ondan sonra o 5 vekilden 4 tanesi seçilemedi" dedi.
Metin Uca'nın 'parmak çocuk' ifadesine çok gülen Hülya Avşar, vekillerin Meclis'teki oylamalar sırasında yaptığı gibi iki elini de havaya kaldırarak, Metin Uca'nın esprili sözlerine kahkahalarla güldü.
SOYSUZ SİYASETÇİLER VAR
Türkiye'de bazı siyasetçilerin kendisinin bile inanmadığı şeyleri oy kazanmak için söylediğini belirten Metin Uca, " Benim karşısında durduğum insanlar yok. Benim karşısında durduğum bazı soysuz siyasetçiler var. Hakaret anlamında söylemiyorum, kastım şu: Kendisinin de inanmadığı şeyi sırf oya tahvil etmek adına yapılan bir takım namussuzluklar var. Bunun zaten kim olduğu nasıl yapıldığı meydanda. En kolay yapıldığı alan inanç üzerinden yapılanıdır. Çünkü insanların inançları çok önemli bu topraklarda, hakikaten çok güçlü" diye konuştu.
CHP'Lİ DEĞİLİM
Metin Uca, Avşar'ın ifadesi üzerine CHP'li olmadığı vurgusunu yaparken, " Ben sosyal demokratım" diyerek duruma açıklık getirdi. Ana muhalefet partisini de eleştiren Metin Uca, liderlik zuntası ve parti içi demokrasinin olmadığı yönünde ifadelerde bulundu.
DEĞİŞİM DÖNMEK DEĞİL
Sanatçıların siyasi konularda fikirleri olması gerektiğini ve duruşlarındaki tutarlılığın önemli olduğunu ifade eden Metin Uca, değişimin döneklik olmadığını şu sözlerle anlattı:
" Ben kararsızım ya da hiç benim bu konuda çizgim yok diyenler büyük namussuzluk yapıyor. Ben buna inanıyorum. Çizgin olur, karşıda durursun ona da saygım var. Ama bir çizgin ve tutarlılığın olur. Tutarlılık çok ters bir şey değil. Elbette ki değişimi önemsiyorum, ama değişimin de dönme olduğu düşünmüyorum. Dönmek demek değişim değil."
Hülya Avşar, Uca'nın insanların belli bir çizgide durması konusundaki görüşlerine " Ben de aynı şekilde düşünüyorum" diyerek destek çıktı.
TELEVİZYONGAZETESİ





