Vatandaştan aldığı vergiye yüklenip, milyonlarca dolar para kazanan futbolcunun vergisini indiren Hükümet, Sosyal Güvenlik Tasarısı'yla milletvekillerine getirdiği "sağlık kıyağını", önceki gün Meclis'ten geçirdi. Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Sosyal Güvenlik Tasarısı'nın 63. maddesiyle milletvekillerine sadece 'gazi'lere uygulanan bir muafiyet Meclis'ten geçmiş oldu.
Vekile kıyak geri geldiMilletvekilerinin sağlık harcamaları için ceplerinden ödemedikleri her bir kuruş, TBMM bütçesindeki ödenekten karşılanacak. Buna göre, vatandaşın vergileriyle oluşan Genel Bütçe'den TBMM bütçesine ayrılan ödenek, vekil sağlık giderlerinde kullanılacak.
Tasarı, milletvekiline gazi kıyağını şöyle yaptı:
"2006 yılında düzenlenen 'milletvekillerinin sağlık giderleri TBMM bütçesinden karşılanır' diyen 3671 sayılı yasanın 4. maddesi, yeni tasarıda korundu. Oysa aynı hükümet, önceki yıl Meclis'ten geçen ve Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği yasada milletvekillerine bu kıyağı getiren düzenlemeyi kaldırmıştı. Sezer de bu hükmü onaylamıştı. Şimdi hükümet, baştan hazırlamayı tercih ettiği Sosyal Güvenlik Tasarısı'nda bu kıyağı yeniden koymuş oldu."
Maaşın rövanşı mı?
Milletvekilleri, Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda maaşlarını artırmak için yaptıkları mücadele sırasında tasarıyı bloke etmişler ve süreci tıkamışlardı. Sonunda tasarıya korsan olarak giren "maaş artırma maddesi" VATAN Gazetesi'nde bu konuyla ilgili çıkan haberler üzerine geri çekildi. Bu süreçte Bakanlık ve Komisyonu'nun AKPli vekilleri tarafından, milletvekillerinin maaş kıyağından vazgeçmeleri karşılığında, " gazi kıyağı "nın tasarıya konulduğu iddia ediliyor.
Meclis, 2008 yılı bütçesinde milletvekillerinin sağlık giderleri için 403.7 bin YTL pay ayırdı. Eğer milletvekili istisnası tasarıya konulmamış olsaydı, yasa yürürlüğe girdiğinde Meclis bu tutarı bir başka harcamaya kaydıracaktı. Ancak Meclis Genel Kurulu'ndan geçen düzenlemeyle, bu para vekillere, eşlerine ve çocuklarının sağlık harcamalarına harcanacak.
CHP'lisi, MHP'lisi, DSP'lisi de oy verdi
Genel Kurul'da neredeyse en hızlı geçen maddelerden biri olan düzenlemeye aksi yönde hiçbir önerge verilmedi. Sosyal Güvenlik Yasası tasarısının neredeyse tüm maddeleri üzerinde değişiklik için önerge yağdıran muhalefet de, bu düzenlemede hiç sesini çıkarmadı. Binlerce çalışanın sokağa döküldüğü tasarıyla ilgili hiçbir düzenlemede anlaşma sağlayamayan iktidar ve muhalefet milletvekilleri, bu düzenlemede sessiz mutabakat sağlamış oldu.





