Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk başkanlığındaki heyet, Kürt açılımına ilişkin Kuzey Irak'taki Kürt liderlerle görüşmek üzere Süleymaniye'ye gitti.
Irak'taki Kürtlerinde Sürece Katkı Sağlamalarını İstiyoruz
DTP lideri Ahmet Türk, Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Hatip Dicle ve Sevahir Bayındır, Süleymaniye'ye hareket etmek üzere Atatürk Havalimanı'na geldi. Havalimanında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ahmet Türk, demokratik açılım sürecine ilişkin başlatılan çalışmaların başarılı bir şekilde sonuçlanması için çaba gösterdiklerini ifade ederek, " Türkiye'de birçok sivil toplum örgütü ve meslek örgütü ile bu konuda yapılabilecek çalışmalar ve sunulabilecek katkılar üzerinde tartıştık konuştuk. Kürk sorunu bir Türkiye sorunu ama diğer taraftan farklı bölgelerde, farklı ülkelerde yaşayan Kürtlerde var" diye konuştu.
Irak'taki Kürtlerin bu barış sürecine katkısını sağlamak için hem Cumhurbaşkanı Celal Talabani, hem de Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşüp, düşüncelerini alacaklarını anlatan Türk, bu süreçte neler yapılabilir onu konuşacaklarını söyledi. Türk, " Barışçıl sürecin gelişmesi için nasıl katkıları olur, yine Türkiye'de özellikle Ortadoğu halkları arasında barışın gelişmesi için hangi hassasiyetler üzerinde durmamız gerekir bu konuda düşüncelerini alacağız, kendi düşüncelerimizi aktaracağız. Amacımız, çabamız gerçekten barışçıl bir sürecin gelişmesi, yaşanan acılı süreçlerin sona ermesi, 30 yıllık çatışma sürecinin tamamen bitmesi. Ama Kürtlerin de yaşadıkları bu topraklarda daha özgür, daha eşit, daha katılımcı bir noktada olmasıdır" diye konuştu.
DTP lideri Ahmet Türk, " Somut talebiniz olacak mı?" sorusu üzerine, " Tabi bu diyalogdur, bir diyalog sürecidir. Hükümet tarafından da hazırlanmış bir yol haritası, bir proje yok. Burada önemli olan bu sorunu çözmeye yönelik niyetlerin ortaya çıkmasıdır. Bu konuda ciddiyetin ortaya çıkmasıdır. Biz bu konuda kararlıyız. Kararlılıkla barış için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hükümetin de daha cesur daha kararlı olmasını istiyoruz. Tabi başından beri söyledim. Ben her zaman sorunlarımızı iç dinamiklerle çözülmesini arzu ederdim. Ama günümüzdeki sorunlar zaten komşu ülkeleri de, bazen tüm dünyayı ilgilendiren sorunlar olarak önümüze geliyor. Bu bir çalışmadır. Bu çalışmanın başarılı olmasını ümit ediyorum" diye konuştu.
Bayramdan önce yurda döneceklerini kaydeden Ahmet Türk, demokratik açılım için TBMM'de kapalı oturum yapılması tartışmalarına ilişkin ise, " Türkiye'den artık günümüz dünyasında TBMM açık oturumlar yaparak her şeyi tartışabilmeli. Başka yerlerde baktığımızda hiçbir demokratik ülkelerde kapalı oturumlar yapılamaz. Halktan saklayacağımız bir şey yok. Niyetimiz halklarımızın sevgi ile kucaklaşmasıdır Halkın iradesi ile gelmiş olan insanların özgürce düşüncelerini ortaya koyması ve toplumla paylaşmasıdır" dedi.