Başbakan Erdoğan'ın Açıklamaları;
Ülkemiz adına çok önemli gelişmeler yaşandı. BM ve G-20 zirvesine katılmak üzere ABD'ye gittim. Vatandaşlarımızla bir araya geldim. Princeton Üniversitesi'nde konuşma fırsatı buldum. 32 devlet ve hükümet başkanlarıyla tek tek görüştüm.
IMF-Dünya Bankası toplantıları İstanbul'da yapıldı. 13 ayda kongre merkezini tamamladık. Artık kongreler noktasında inşallah sıkıntı yaşamayacağız. Küresel ekonominin nabzı İstanbul'da attı. 200 ülkeden 15 bin ziyaretciyi ağırladık. Alınan kararlar İstanbul kararları olarak tarihe geçti. Alnınızın akıyla bu organizasyonu tamamladık
Türkiye bölgesel bir güç olarak aktif rol oynuyor. Dünyanın hiç bir ülkesiyle husumet içinde olamaz. Komşularımızla ilişkileri geliştirmenin mücadelesi içindeyiz. Biz düşman kazanmaya değil dost kazanmaya talibiz. Ancak düşman kazanmaya alışmış siyasetçiler var ülkemizde.
Ermenistan'a 2003'ten beri jestlerimiz oldu. Erivan'tan kalkan uçaklar Türkiye'ye inebiliyor. Ülkemizde bir çok Ermenistan vatandaşı kaçak yaşıyor. Çalışmak için bunları kapı dışarı etmedik. 2005'te dönemin Ermenistan Cumhurbaşkanına mektup yolladım. Tarihçilerden oluşan bir ortak tarih komisyonu araştırsın dedim.
Biz Ermenistan ile ilişkiler konusunda elimizden geleni yaptık. Hükümet olarak bu yolu açtık ama son söz Meclis'indir. Bunu da açıkça söylüyorum.
Azerbaycan ile Ermenistan mesafe alıyor ama sonuç yok. Bu süreci olumsuz etkileme gayreti içinde olan farklı tipler var. Bize bu iftiralarda bulunanların merhum liderlerinin farklı otellerde ne yaptıına baksınlar. Bize kimse iftirada bulunamaz. Ne yaptığımızı gayet iyi biliyoruz. Azeri kardeşlerimiz bize güveniyor.
Protokolleri gelecek hafta Meclis'te sevk edeceğiz. Sınırların açılması Meclis'in onayına bağlı. Sarı gelin türküsünün kime ait olduğu önemli değil. Dinlediğimizde hepimizin gözleri yaşarıyor. Aynı mana iklimine dalıyoruz.
Sarkisyan'ı Türk misafirperverliğine uygun olarak ağırlayacağız. Bursa'daki futbolseverlerin vakar içinde büyük bir ülkenin vatandaşlarına yakışan olgunlukla davranacaklarına inanıyorum. Siyasi çıkar amaç peşinde olanlar çıkabilir. Taraftarların buna prim vermeyeceklerine inanıyorum. Kısa orta ve uzun vadeli adımlarla çözeceğiz. Uzun vadede Anayasa değişikliğine ihtiyaç olacak. Yapılabilecek değişikliklerle ortak akılla çözelim diyoruz. Mümkün kılanı eğer gerçekleştirmemiz engelleniyorsa orada yapacak bir şey yok. Sorunların tartışılması çözüme büyük katkı sağlıyor.
Çözüme direnenler sorunu bu hale getirenlerdir. İçten içe yürütülen nifak kampanyası var. Tüm vücuda sirayet etmese de bünyeyi etkilemeyi başlamıştır. Sorumsuz demeçler Kürt kardeşlerimizle aramızı açamayacak. Kimi çevreler nifak kampanyalarına su taşıyor. Toplumun bir bölümünü suçlayanlar terör örgütüne katkı sunuyor. Terör örgütü hiç bir zaman Kürt kökenli vatandaşların temsilcisi olamayacak. Türkiye her sorunu tartışacak ve işleri yoluna koyacak.
Bunlar önce edep adap dersi almalı. Şu kürsüden nasıl konuşulacağını bilmeli. Birlikten kardeşlik ikiliminden bahsedemezler. Bir küfür etmedikleri kaldı. Böyle siyasbet mi olur. Bu üsluba cevap vermeyeceğiz. Seviyeli ve yapıcı bir üslup kullanmaya devam edeceğiz. Kuliste başka Genel Kurul'da farklı konuşanlar var. Siyaset uzlaşı aramaktır farklı görüşlere tahammül etmektir. Sıkılı yumruklarla tokalaşma olmaz.
Randevu içeren mektup gönderdim. Konuyu siyaset üstü mesele olarak görüyoruz. Mektubu AK Parti Başkanı olarak değil, Başbakan olarak gönderdim. Devletin projesidir dedik. Baykal mektubuna cevap verdi. Mektubun içeriğini asla şu anda değerlendirecek değilim. Temenni ederdim ki mektupla ilgiili medya üzerinden bana mesaj göndermeseydi. Dolmabahçe görüşmesi başka bir görüşmeydi. Bu ise farklı bir şeydir.
İHA