Hükümete yakın bir gazeteye göre iki çocuğa tecavüzden mahkum olan 33 yaşındaki bir kişi ile 22 yaşındaki bir kadına tecavüzden mahkum bir kişi ve bir kadına evinde tecavüz eden iki kişi idam edildi. İdam edilen beşinci kişinin ise 8 kilo eroin ile yakalanarak idama mahkum edilen 33 yaşındaki bir uyuşturucu taciri olduğu belirtildi.
7 Haziran günü de Tahran'a yakın Kerec'deki bir cezaevinde 13 kişi asılarak idam edilmişti. 26 tutuklu da idam edilmek üzere Kerec'deki Qezel Hesar cezaevinde karantinaya alınmıştı.
İran'da cinayet, tecavüz, silahlı soygun, uyuşturucu trafiği ve zina gibi suçlar idam cezasına götürebiliyor. İran'da tutukluların kendilerini savunma hakları ellerinden alındığı için özellikle siyasi tutuklulara avukatların bile olmadığı birkaç dakikalı duruşmalarda sık sık idam cezaları verilebiliyor. Birçok kez siyasi tutsaklar da "uyuşturucu taciri" adı altında kamuoyundan gizlenerek idam edildiler.
İran İslam rejimi 2009 yılında da en fazla idamların gerçekleştiği ülkeler arasında yer aldı. Af Örgütü'nün raporuna göre geçen yıl en az 388 kişi idam edildi. İran'da sadece cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığı 12 Haziran ile Mahmud Ahmedinecad'ın ikinci kez görevine başladığı 5 Ağustos arasındaki 8 haftada 112 kişinin idam edildi. Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan rapora göre İran 2008 yılında 346 idam gerçekleşti.
ANF NEWS AGENCY
26 Tutuklu Tahran'da ki Bir Cezaevinde Asılmayı Bekliyor
TAHRAN - İran'ın başkenti Tahran'da 5 tutuklu daha asılarak idam edildi. Yetkililer bunlardan 4'ünün tecavüz, birinin de uyuşturucu trafiğinden mahkum olduğunu ileri sürdü.







