CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yürürlükte bulunan tüzük uyarınca CHP`nin yeni yönetimini belirledi. Yeni yönetimde Önder Sav ve Hakkı Suha Okay yer almadı.
Kılıçdaroğlu, tüzük tartışmalarının ardından bugün yapılması öngörülen, ancak kendisi tarafından iptal edilen Parti Meclisi(PM) toplantısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Kendisinin saat 16.30`da basın açıklaması yapacağı belirtilen açıklamada, yürürlükte bulunan tüzük uyarınca belirlediği 13 genel başkan yardımcısı ve genel sekreterin isimlerine de yer verildi. Yeni belirlenen Genel Başkan Yardımcıları ve genel sekreterin isimleri şöyle:
Genel Başkan Yardımcılıkları
-Örgütlenme ve Örgüt Yönetimleri: Gürsel Tekin,
-İdari ve Mali İşler: Hurşit Güneş,
-Seçim ve Hukuk İşleri: İsa Gök,
-Tanıtım, Basın ve Propaganda: Süheyl Batum,
-Yerel Yönetimler: Alaattin Yüksel,
-Meslek Kuruluşları, Sendikalar ve STK`lar: İzzet Çetin,
-Dış İlişkiler ve Yurt Dışı Örgütlenmeler: Oğuz Oyan,
-Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kolları: Gülsün Bilgehan,
-Gençlik Örgütlenmesi ve Gençlik Kolları: Gökhan Günaydın,
-Ekonomik ve Mali Politika: Umut Oran,
-Halkla İlişkiler: Mehmet Ali Özpolat,
-Ar-Ge BYK Platformu: Sencer Ayata,
-Parti İçi Eğitim:Melda Onur.
Genel Sekreterliğe Süheyl Batum getirildi.
Öte yandan PM toplantısı kararının alınmasının ardından dün gece Kılıçdaroğlu başkanlığında, Genel Sekreter Önder Sav ve Genel Başkan Yardımcılarının katılımı ile yaklaşık 3 saat süren bir toplantı yapılmış, toplantı sonrası yapılan açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının CHP Tüzüğü ile ilgili uyarısı üzerine yapılan değerlendirmeler sonunda, ``Bu süreçte kurultay düşünülmediği`` bildirilmişti.
Ancak, Merkez Yönetim Kurulu listesinde çıkan anlaşmazlık nedeniyle Genel Sekreter Önder Sav başkanlığındaki bir grup PM üyesi ``tüzük kurultayı`` toplanması istemiyle imza toplamasının ardından PM toplantısı ertelenmişti.
SAV: ``KILIÇDAROĞLU DİSİPLİN SUÇU İŞLEDİ``
CHP`li Önder Sav, ``CHP kimsenin babasının malı değildir. CHP Genel Başkanı disiplin suçu işlemiştir. Hukuku bilmeyenlere hukuku bildirmek bizim görevimizdir`` dedi.
Sav, Parti Meclisi`nin yapıldığı toplantı salonunda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Sav, Parti Meclisi için yurdun dört bir yanından Parti Meclisi üyesi kişilerin toplantı için geldiklerini söyledi.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu`nun parti genel merkezinde sekiz kat aşağıya inerek Parti Meclisi`ni yönetmekten imtina ettiğini belirten Sav, ``Kendisi Parti Meclisi`ni yönetmezse Parti Meclisi`nin toplanamayacağını sanmıştır. 81 kişilik Parti Meclisi 61 kişiyle toplanmıştır. Gündemine sahip çıkmıştır. Genel Başkan Yardımcısı toplantıyı idare etmiştir`` dedi.
Parti Meclisi`nin olağanüstü ve önemli bir konuyla toplandığını ifade eden Sav, şunları kaydetti:
``Bir tek maddenin görüşülmesi için toplandı. Parti Meclisi, o maddenin görüşülmesinden imtina edip, bu Parti Meclisi`nin yok saydığı, gündemden çıkardığı bir konuda, `ben bu yetkileri kullanırım. Merkez Yönetim Kurulu`nu da ilan ederim` mantığı, başka partilerde yürüyebilir ancak CHP`de yürümez. CHP şimdiye kadar yaşamadığı bir Genel Başkan tasallutu ile yürütülüyor. Bu Genel Başkan tasallutunu CHP Parti Meclisi ile görevi devam eden MYK ile örgütleriyle, meclis grubuyla püskürtecektir.
CHP kimsenin babasının malı değildir. `Ben istediğim kuralı kafama göre uygularım` mantığına teslim olacak bir parti değildir. Bugün Parti Meclisi böyle bir kuralsızlığa direnmiştir. Kuralsızlığı Parti Meclisi`nin kuralları içerisinde tedavi etmiştir. Bundan sonra Genel Başkan`ın bu sorumsuz, hukuk tanımaz, aşiret devletlerinde olacak anlayışının sürüp sürmeyeceğini hep beraber görüyoruz. Ama, hukuku bilmeyenlere hukuku bildirmek de bizim görevimizdir. Genel Başkan bu davranışıyla CHP Tüzüğü`nün disiplin hükümlerini de ihlal etmiş olmaktadır.``
Sav, bir gazetecinin ``Disiplin Kurulu`na mı sevk edilecek?`` sorusuna, ``Disiplin Kurulu`na sevk edilecek, demiyorum. Disiplin suçu işlemiştir, diyorum`` yanıtını verdi.
``Tüzük Kurultayı CHP`deki krizi çözer mi?`` şeklindeki soru üzerine de Sav, ``CHP çok krizler atlatmış bir partidir. Bu krizler CHP`ye hafif gelir. Bunu da çok kolay rahatlıkla atlatır. Eğer elimizde bu Parti Meclisi`nin seçimli kurultay yapma imkanı olsa biz gündeme onu da alırdık. Maalesef olağanüstü kurultaylarda, seçim isteme yetkisi sadece Genel Başkan`a ait oluyor`` dedi.
Sav, bir gazetecinin, ``Eğer Genel Başkan `Ben seçimli kurultaya gidiyorum` derse ne yaparsınız?`` sorusu üzerine de ``Çok memnun oluruz. Biz öyle bir karar alamıyoruz, keşke alabilsek ve seçimli bir kurultaya gidebilsek`` diye konuştu.
KILIÇDAROĞLU: KOLTUKLAR KİMSENİN BABASININ MALI DEĞİL
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ``Genel Başkan`ın toplamadığı bir Parti Meclisi karar alamaz. Cumhuriyet Halk Partisi 53 yıldır iktidar olamıyor. Parti içi çekişmelerden ne istiyoruz arkadaşlar? Koltuklar kimsenin babasının malı değildir. Birileri `hayır ben koltuğumda oturacağım, eğer bu koltuğu benim altımdan alırsanız ben başka işler yaparım` derse buna izin vermem`` dedi.
CHP`DE ARBEDE
CHP`li Önder Sav`a destek vermek isteyen Gençlik Kolları üyesi bir grup genç ile partinin güvenlik güçleri arasında kısa süreli arbede yaşandı.
Alınan bilgiye göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun basın açıklaması yaptığı sırada, Parti Meclisi`nin toplantısını yaptığı 4. katta toplanan Gençlik Kolları üyesi bir grup genç, Önder Sav lehine sloganlar attı.
``Önder`in yanında, omuz omuza``, ``Önder`siz bir örgüt yıkılmaya mahkumdur`` şeklinde sloganlar atan gençler, daha sonra Parti Meclisi toplantısının yapıldığı salona girmek istedi. Gençlerin salona girmesini engellemek isteyen güvenlik görevlileri ile gençler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Yaşanan arbede partililerin araya girmesiyle büyümeden engellendi.
KILIÇDAROĞLU: PARTİ MECLİSİ GENEL BAŞKANSIZ KARAR ALAMAZ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ``Genel Başkanın toplamadığı bir Parti Meclisi karar alamaz. CHP 53 yıldır iktidar olamıyor. Parti içi çekişmelerden ne istiyoruz arkadaşlar? Koltuklar kimsenin babasının malı değildir. Birileri `hayır ben koltuğumda oturacağım, eğer bu koltuğu benim altımdan alırsanız ben başka işler yaparım` derse buna izin vermem`` dedi.
Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, daha önceki listede görevi kabul etmedikleri bildirilen Gülsün Bilgehan, Gökhan Günaydın ve Nihat Matkap`ın yerine yeni isimleri açıkladı.
Buna göre, Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kolları görevine Didem Engin, Gençlik Örgütlenmesi ve Gençlik Kolları`na Mehmet Zeki Gündüz ve Genel Sekreterliğe ise Süheyl Batum getirildi.
Kılıçdaroğlu, Batum`un parti sözcüsü olduğunu da açıkladı.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Genel Başkanın toplamadığı bir Parti Meclisi`nin karar alamayacağını belirterek, ``CHP 53 yıldır iktidar olamıyor. Parti içi çekişmelerden ne istiyoruz arkadaşlar? Koltuklar kimsenin babasının malı değildir. Birileri `hayır ben koltuğumda oturacağım, eğer bu koltuğu benim altımdan alırsanız ben başka işler yaparım` derse buna izin vermem`` diye konuştu.
Bu arada Kemal Kılıçdaroğlu`nun 16.30`da yapacağı duyurulan basın toplantısı, yazılı açıklama ile duyurduğu MYK listesindeki üç ismin görevi kabul etmemeleri ve ikna çabaları nedeniyle 17.20`de başlayabildi. Kılıçdaroğlu, toplantının yapılacağı salona gelirken partililer tarafından alkışlar ve ``Başbakan Kemal`` sloganlarıyla karşılandı.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu`na basın toplantısı sırasında, yeni görevlendirdiği MYK üyeleri de destek verdi.
KILIÇDAROĞLU: KORKU İMPARATORLUĞUNU YIKTIK
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinde yaşanan son gelişmelere ilişkin, ``Korku imparatorluğu vardı Türkiye`de. Partideki korku imparatorluğunu yıktık, bundan sonra Türkiye`deki korku imparatorluğunu yıkacağız`` dedi.
Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi`nde düzenlediği basın toplantısında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı`nın, ``Tüzüğün gereğinin yerine getirilmesi`` ne ilişkin yazısını ve bunun için 15 günlük süre tanıdığını hatırlattı.
Türkiye`nin bir hukuk devleti olduğunu, CHP`nin öteden beri hukuka saygılı ve hukukun gereklerini yerine getiren bir parti olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, bugün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının istediği düzenlemeleri yaptıklarını, Merkez Yönetim Kurulu`nu yine tüzük doğrultusunda belirlediklerini ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı`na saat 16.30 itibarıyla teslim ettiklerini belirtti.
Kılıçdaroğlu, ``Tüzük çok açık. Hukuka aykırılığa hepimizin karşı çıkması lazım. İnsanlarımızı seviyoruz, partililerimizi seviyoruz, toplanan arkadaşlarımızı da seviyoruz. Ama hep hukuka saygılı kalmak zorundayız. Parti içi çekişmelerden ne istiyoruz arkadaşlar? Beni buraya örgütüm getirdi, tek güvendiğim de örgütümdür. Onun vereceği her karara saygı gösteririm ben`` dedi.
Kendilerine ``statükocu`` yaftasının yapıştırılmaya çalışıldığını, statükodan en çok kendisinin şikayet ettiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
``Korku imparatorluğu vardı Türkiye`de. Partideki korku imparatorluğunu yıktık, bundan sonra Türkiye`deki korku imparatorluğunu yıkacağız. Adımız belli, biz Cumhuriyet Halk Partisiyiz, halkın partisiyiz, birilerinin partisi değiliz. Koltuklar insanlara sürekli otursunlar diye verilmez. O koltuklar halka hizmet için verilir. Oralar ne benim babamın malıdır ne de birilerinin. Biz o koltuklara halka hizmet için oturduk ve o koltukların hakkını vereceğiz. Bana verilen bir yetki, görev var. Görevi veren kurultaydır. Bana deniyor ki, sen tüzüğün verdiği yetkiler çerçevesinde görevini kullanacaksın, görevini yapacaksın. Tüzük meydanda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının yazısı meydanda, verilen süre meydanda tespitimizi saptamalarımızı yaptık, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına konuyu ilettik, olay bu kadar açık.``
AA