Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, geçen hafta el konulan ve 6 ay içinde satılması planlanan aralarında Sabah ve atv'nin bulunduğu Tumedya şirketlerine yabancı şirketlerin de ilgi gösterdiğini söyledi. Ciner Grubu'na ait medya kuruluşlarına yerli taliplerle ilgili değerlendirmenin Rekabet Kurulu ve diğer kuruluşlara ait olduğunu ifade eden Ertürk, "Yabancı şirketler de ilgileniyor. Kısıtlamalar var ama, yabancı yatırımcıya satış daha olumlu olur. Ancak, Türkiye'de bu alanda yatırımı bulunan yabancı sermayeyi tercih etmek doğru" diye konuştu. Ertürk, Sabah'ın satışının seçim sonrasına kalabileceğini belirterek, "Seçimin sıcak ortamında satışı gerçekleştirmek doğru olmayabilir. Seçim sonrasına bırakarak daha yüksek gelir elde etmek gibi bir düşüncemiz olursa da bunu kullanırız" dedi. İhaleye ilişkin modelin Uzan Grubu şirketlerinin satışından farklı olabileceğini belirten Ertürk, Bilgin Grubu'nun ihaleye katılamayacağını, ancak Ciner Grubu'nun girip girmeyeceğinin henüz belli olmadığını söyledi.

SABAH DURUŞUNU KORUMALI

Etibank'ın eski patronu Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasındaki "gizli protokol" konusunda son beşaltı aydır duyumlar aldığını kaydeden Ertürk şunları söyledi: "Açıkçası böyle bir şeye ihtimal vermedim. İki kişi arasında kalsa bile her iki taraf arasında risk unsuru olarak, Demokles'in kılıcı olarak durduğunu, ne kadar gidebileceğini hayretle karşıladım. Böyle bir şeyin varlığı 2005 yılındaki protokolü, modeli kökten değiştiren rol oynardı bilgimiz olsaydı, farklı bir yoldan giderdik." Sabah Grubu'nun yayın politikası hakkında da bilgi veren Ertürk şunları söyledi: "Sabah yöneticilerine, Hükümet'in aleyhine sayfa yapın da diyemeyiz. Hem TMSF Başkanı olarak hem de bir okuyucu olarak beklentim, Sabah'ın bir duruşu var, bu duruşu korumalarıdır. Sabah yazarlarının son bir hafta içinde duygusallığını ve bize sitemlerini anlıyorum ama patronaj değişikliği ile Sabah çalışanları ilgilenmemeli. Bugüne kadar ne yazdılarsa aynı çizgide devam etmeli. Patronaj ile ilgili hukuksal bir süreç var. Herkes de buna uyacaktır."

TOPRAK RAKAMLARLA KAMUOYUNU YANILTTI

Toprak'a, bugün ikinci kez ihaleye çıkartılacak Boğaz'daki eski Carlton Oteli arsası ile ilgili birkaç kez süre uzatımı verdiklerini belirten Ertürk, şöyle devam etti: "Halis Toprak şöyle bir yola saptı; imar ile ilgili bazı gelişmeleri bunu satmamak için önümüze gerekçe olarak koydu. İlginin niye olmadığı sürprizdi bizim için. Ama garip bir şekilde hiç kimse teklif vermedi. Burada önemli bir sebep, sahibinin kamuoyunu yanıltan rakamlar ortaya çıkarması.''

AKSOY'A ABD'Lİ TALİP

Erol Aksoy Grubu'na ait bazı şirketlere Amerikalı bir şirketin talip olduğunu açıklayan Ertürk, "Kablo şirketleri önemli potansiyel taşıyordu. Maalesef değer yitirdi. Sıfır değerli şirketler. Bunla ilgili girişimler var. Aksoy ve yabancı yatırımcı tarafından girişim var. Biz de yardımcı oluyoruz. Bu protokollerin erken tahsili için çalışıyoruz" diye konuştu.