Türkiye önceki gece uçak kaçırma eyleminin şokuyla sarsıldı. Uyuşturucu bağımlısı ve akli dengesi yerinde olmadığı belirtilen hava korsanı Mehmet Gökşin Göl'ün kısa sürede ikna edilmesiyle birlikte tüm Türkiye rahat bir nefes aldı. Sadece yarım saat süren uçak kaçırma eyleminin ardından ilginç notlar ortaya çıktı. Hava korsanı Mehmet Gökşin Göl, özel harekat timleri tarafından uçaktan alınarak Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü ve hemen sorguya alındı. Korsan Göl'ün Emniyet'e gittiği sırada 'kahkahalar atması' terörle mücadele ekiplerini çileden çıkardı.
'RÜYAMDA DÜŞÜYORDU'
Sorguda "Rüyamda uçağın düştüğünügördüm bu yüzden hemen indirmek istedim" diyen hava korsanı Göl'e uyuşturucu alıp almadığının kontrolü için adli tıpta da kontrol yapıldı. Uçaktan özel harekatçılar eşliğinde inerken Esenboğa'daki güvenlik mensuplarına da " Kusura bakmayın sizi de taciz ettik" diyen korsan Göl, tüm sorgusu sırasında etrafa gülücükler dağıttı. Öte yandan yarım saatlik uçak kaçırma eyleminin kabin memurlarının da profesyonel davranışları sayesinde ucuz atlatıldığı belirtildi. Yolcuların panik olmasını engelleyen hostesler, yolculara sürekli 'sakin olun' uyarısında bulunarak tansiyonun yükselmesini engellediler. Uçağın arkasında bulunan bir çok yolcu, kaçırıldıklarını uçağın yanında scramble (sıkıştırma) uygulayan iki F-16'dan anladı.
Uçakta bulunan turistlerden iki İngiliz ise çok korktuklarını anlattılar. Baba-kız ifadelerinde, Diyarbakır'daki arkadaşlarını ziyaretten döndüklerini anlatırken, "Korsanın elindeki telefonu tabanca sandık. Hem korktuk hem de kızdık. Ama davacı değiliz" dediler. Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ulaşım araçlarına karşı suçları düzenleyen 223. maddesine göre, uçak kaçırmanın cezası 5 yıldan 10 yıla kadar hapis. Yargılanma sırasında hakimin uçak kaçırma suçu dışında 'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma' suçunu da dikkate alması durumunda Göl hakkında, ayrıca 10 yıla kadar hapis cezası talep edebilecek.
KOKPiTiN KAPISI KiLiTLiYDi
Yürekleri ağızlara getiren uçak korsanı Mehmet Gökşin Göl, emniyete götürülürken çevresine el sallayarak gülücükler saçtı. Bu arada, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, uçak kaçırma eyleminin bu kadar kısa sürede sonuçlanmasının en büyük nedenin Pegasus havayolları uçuş ekibinin uluslararası kurallara uyarak kokpit kapısını kilitli tutmasını gösterdiler. Korsan, kokpite girmiş olsaydı, uçağı İran'a kadar götürebilecekti.
Özgür AKBAŞ / ANKARA







