Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Almanya'nın Hannover kentinde yaşayan Türkler'le bir araya geldi. Konuşmasında Cumhurbaşkanlığı seçimine değinen Erdoğan, şunları söyledi:

"Sizlerin de merakı var. Ona da cevap vermek mecburiyetindeyiz. Hep diyorlar ki illa cumhurbaşkanlığını açıklayın. Sevgili vatandaşlarım bakınız bizim derdimiz ne biliyor musunuz? Makamlar, mevkiler değil. Bunların hepsi gelip geçicidir. Her zaman söylüyorum, başbakan olsan ne yazar cumhurbaşkanı olsan ne yazar. Bizim değerlerimizde öldün seni koyacakları yer, 2 metre küp yer. En fazla yeri ben alırım ha... 1.85 boya sahibim. Ve getirip musalla taşına koydukları zaman 'er kişi niyetine' diyecekler. Başbakan niyetine demeyecekler ki cumhurbaşkanı niyetine demeyecekler ki. Baki olan nedir? Baki kalan bu kubbede hoş bir sada imiş. Yaşadığın vatanda vatan toprakları için ne yaptın, milletin için ne yaptın. Bulunduğun makamda ne gibi hizmetler verdin. Hortumladın mı, hortumları kestin mi? Eğer hortumculuk bizim dönemimizde prim yapsaydı bu yatırımların hiçbiri yapılmazdı."

'Kombassan'la ilgim ve alakam yok' Başbakan Tayyip Erdoğan bir gazetecinin, "Türkiye'de yüzlerce kişi, İslami kuruluşlar tarafından dolandırıldı ve bir hukuk mücadelesi verdi. Sizin buna bir katkınız oldu mu? Fotoğraflarınızın olduğu broşürler Kombassan Holding tarafından kullanıldı" sorusuna, şu karşılığı verdi: "Benim resminin olduğu broşürler sahte olarak da basılabilir. Bunlar beni ilgilendirmez. Ama beni refere ederek, benim kefil olduğum herhangi bir şey varsa hesabını vermeye her zaman hazırım. Bunların hiçbiriyle bugüne kadar ilgim ve alakam olmamıştır. Bu noktada siyasi geçmişim dört dörtlük, tertemizdir."

Bir bayana saldırmamız söz konusu olmaz
Başbakan Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaklaşık 1 saat süren ikili görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Merkel, "Türkiye ve Avrupa'nın daha fazla yakınlaşması gerektiği konusunda şüphemiz yok" dedi. Erdoğan ise "Dar ve uzun bir yolda olduğumuzun farkındayız. Tam üyelik yolunda sabırla ilerleyeceğiz" dedi. Basın toplantısı sırasında bir Alman gazeteci, Türkiye'nin AB'nin 50'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla Berlin'de düzenlenen kutlamalara çağrılmadığını hatırlatarak, "Sayın Erdoğan, bunun üzerine Başbakan Merkel'e saldırılar ve sitemler içeren sözler sarfetti. Ne düşünüyorsunuz?" diye sordu. Erdoğan hemen araya girerek, "Bir bayana saldırmamız sözkonusu olamaz. Herhalde eleştiride bulunduğumu belirtmek istiyorsunuz... AB üyesi bir ülke değiliz. Fakat aday ülke sıfatıyla bu törende yer almayı isterdik. Adayların çağrılmayacağına yönelik kararın 1 yıl önce alındığını bilmiyordum. Ama gelseydik el kaldırmayacaktık. Sadece AB'yi alkışlayacaktık" dedi... Erdoğan ayrıca Merkel'i Türkiye'ye davet etti.

Erdoğan, bakanlara da aday soracak
AKP, Cumhurbaşkanı adayını belirlemek için son haftaya giriyor. Erdoğan, "Kimi Cumhurbaşkanı görmek istiyorsunuz?" sorusunu bu hafta, bakanlara, MKYK üyeleri ve muhalefet liderlerine yöneltecek. Erdoğan, yarın için üç program yaptı.

Başbakan'ın Almanya gezisi nedeniyle Bakanlar Kurulu toplantısı bu hafta salı günü öğleden sonra yapılacak. Başbakan, iki haftadır yapılamayan AKP Grup toplantısını da yarın sabah yapa-cak. Saat 11.00'de yapılması planlanan grup toplantısında Erdoğan'ın yaptığı istişareler ve atacağı adımlara ilişkin açıklamalar yapması bekleniyor. Erdoğan, muhalefet liderleriyle ilgili ilk temasını da Mehmet Ağar'ı saat 13.30'da DYP Genel Merkezi'nde ziyaret ederek gerçekleştirecek.

AKP teşkilatlarına ve milletvekillerine anket yapan ve adaylık konusunda görüşlerini soran Başbakan Erdoğan'ın, 22 kişilik Bakanlar Kurulu'nda da benzeri bir çalışma yapacağı öğrenildi. Erdoğan anket çalışması dışında bakanlara tek tek, "Kimi Cumhurbaşkanı görmek istiyorsunuz?" sorusunu da yöneltecek. Başbakan'ın kararını vermesine yardımcı olacak en önemli toplantı 18 Nisan'da yapılacak. Erdoğan, partinin en üst karar organı olan 50 kişilik Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'nu çarşamba günü toplantıya çağırdı. MYK üyelerinin de yer aldığı bu toplantıda, şimdiye kadar yapılan istişareler ve teşkilatların görüşü masaya yatırılacak. Erdoğan, Almanya gezisi öncesinde "18 Nisan'dan sonra kararını açıklayacağını" belirterek, bu tarihte yapılacak MKYK'nın önemine değinmişti.

Anavatan'dan randevu istenildi
Başbakan Tayyip Erdoğan, sürpriz bir adım atarak, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'dan randevu istedi. Görüşme Salı günü gerçekleştirilecek. Erdoğan, Başbakanlık Konutu'nda partili milletvekilleriyle yaptığı görüşmede, uzlaşma için bir araya geleceği siyasi parti liderlerini saymış, Mumcu'yu dışarıda tutmuştu. Ancak, dün sürpriz bir gelişme yaşandı. Erdoğan'ın özel kalem müdürü, Anavatan Partisi Kalemi'ni arayarak, salı günü için randevu istedi. Anavatan'da da sürpriz olarak karşılanan randevu talebi üzerine görüşmenin salı günü yapılması kararlaştırıldı. Görüşme, Anavatan'ın 20 milletvekili olması nedeniyle 367 tartışması açısından önem taşıyor. Bu Erdoğan'ın AKP'den istifa ettikten bir araya gelmemeye özen gösterdiği Erkan Mumcu ile Genel Başkan sıfatıyla ilk görüşmesi olacak.


Haber: Veli TOPRAK