Mimaride dünyanın lider çevrimiçi platformu olan Architizer bu yıl dokuzuncusunun yapıldığı Architizer A+Awards kazananlarını açıkladı. Temelini mimarinin demokratikleşmesi üzerine kurmuş dünyanın eni iyi mimari tasarımlarını ve iç mekânlarını onurlandıran A+Ödülleri uluslararası platformdaki en büyük ve en önemli ödül programıdır.
Daha önce benzeri görülmemiş sosyal ve çevresel zorluklarla geçen bir yıl sonrasında bu senenin teması -Değişen Dünya için Mimarlık-gelecek nesillere daha dirençli yaşam alanları tasarlamayı hedefleyen mimar ve tasarımcıları kutluyor. 100’den fazla ülkeden 5000’den fazla katılımcının bulunduğu yarışmada Alper Aytaç Türkiye’den kazanan tek mimar oldu!
Architizer yöneticisi Paul Keskeys, “Bu projelerin arkasında olan tasarımcılar çok farklı coğrafyalardan ve kişisel deneyimlerden gelmekte olmalarına rağmen en azından ortak oldukları tek şey yaratıcı cesaretlerini sadece günümüzü tekrarlamakla değil gelecek için yepyeni fikirler işleyerek ortaya koyuyorlar.” İfadesini belirtmiştir. Türkiye’yi ve özellikle İstanbul’u evrensel mimari platformlarında ve sayısız uluslararası medya da projesiyle söz ettirdiği için Alper Aytaç’ı cesaretiyle ve yenilikçi fikirleriyle kutluyoruz.
Alper Aytaç’ın Uçan Halısı - Haliç Kütüphanesi Projesi
Alper Aytaç’ın tasarladığı Haliç Kütüphanesi 2021 Architizer A+ Juri ödülünü kamusal projeler kategorisinde kazandı. Haliç Kütüphanesi İstanbul’un kültürel ve görsel hafızasının kesişim noktası olan tarihi Galata bölgesindedir.
Galata semti geçmişte kendi sur duvarları ve burçlarıyla çevrelenen bir Ceneviz kolonisiydi. Bugün semte kimliğini veren Galata Kulesi dışında neredeyse hiçbir sur duvarı kalmamıştır.
Haliç Kütüphanesi, Haliç kıyısından tarihi yarımadaya doğru anıtsal yapılarla taçlandırılmış İstanbul’un yedi tepesine doğru bakar. Karşısında ki manzara güney doğusunda Aya Sofya, Nuruosmaniye Camii, Süleymaniye Camii, Mokios Sarnıcı, Fatih Camii, Yavuz Selim Camii ve Mihrimah Sultan Camii ile kuzey batısında sonlanır. Burada surlarla çevrelenen yedi tepe eski İstanbul’un tarihini temsil eder. Yedi tepenin üstünde adeta dans eden kubbeler ve ikonik Galata Kulesi, Haliç’te İstanbul’un siluetini oluşturur.
Alper Aytaç “ Haliç Kütüphanesi, bulunduğu çevre ve kültürle adeta dokunup uçan halı misali tasarlandı” vurgusuna dikkat çeker. Tepelerde bulunan anıtsal yapıların görünüşleri ve Galata Kulesine doğru akslarının ışıması, ana çatı örtüsünü oluşturur. Proje alanına görsel teması olan yakınındaki üç tepe, kütüphane ve çalışma alanının fonksiyonlarını barındıran çatı örtüsüne ilham olur. Uzağında kalan diğer tepeler binanın zemin/peyzaj ilişkisini yumuşatıp iç ile dış mekân arasında kamusal alan oluşturan bir kaideye dönüşürler. Bu kaide kullanıcıları dışarıdan içeri giriş esnasında mekânsal olarak hazırlar.
Proje alanının yakınında, Mimar Sinan tarafından tasarlanan, Azapkapı Sokullu Camii, şehrin gürültüsünden içeriyi korumak amacıyla adeta havada süzülürcesine zeminden yükseltilmiş ibadet alanı ile kesit ve oran olarak Haliç Kütüphanesine örnek teşkil etmiştir.
Bu strateji aynı şekilde kütüphane ve çalışma alanını şehrin gürültüsünden korumak amacıyla Haliç Kütüphanesinde kullanılmıştır. Zemin kat sesin ve aktivitenin yoğun olduğu sarmalsı çocuk kütüphanesi, oditoryum ve restoranı barındırır.
Alper Aytaç “Haliç Kütüphanesi, İstanbul’un bilgisine ışık tutan, Haliç’in iki tarafındaki şehrin sembollerini bağlamayı sağlayan aracı olmayı hedefler. Şehre giren enerjiyi kendine çekmek yerine, enerjiyi şehre yayar”. diyerek İstanbul için kütüphanenin önemini vurgulamaktır.
Aytaç Mimarlık Hakkında
Aytaç Mimarlık, mimarinin alışılagelmiş kavram ve sınırlarını aşarak kullanıcılar, objeler ve mekânlar arasında, her birinin kendi doğasından gelen gizli kalmış yaratıcı güçlerini ortaya çıkartmak hedefi ile 2005 yılında Alper Aytaç tarafından mimarlık ve araştırma pratiği olarak kurulmuştur.
Kalıplaşmış statik mekân olgusunu aktif ve dinamik hale getirebilmek amacıyla, ofis süreç ağırlıklı dijital ve analog araçları yoğun olarak kullanarak her projeye özgü yerin fiziksel ve kültürel sayısız katmanlarıyla ilişkili, yaratıcı ve güçlü çözümler üretmeyi amaçlar. Aytaç Mimarlık yapı tasarımı, kentsel tasarım, iç mekânlar ve peyzaj tasarımına kadar tasarımın her ölçeğinde bütüncül olarak hizmet vermektedir.
Aytaç Mimarlık yapı ve projeleriyle uluslararası önemli ödüllerin sahibi olup eserleri tüm dünyada geniş kapsamda yayınlanmaktadır.
Almış Olduğu Bazı Ödüller
Architizer A+ Awards, Jury Winner, The Golden Horn Library, 2021
WA Awards, Designed, The Golden Horn Library, 37th Cycle, 2021
Aga Khan Awards Nomination, Apartman 18, 2019
World Architecture News Award ,Finalist, 2016
Aga Khan Awards Nomination, Hebil 157, 2016
40 Under 40 Awards 2014
International Architecture Awards 2014
American Association of Landscape Architects Proffesional Honor Award, 2013, Boston, USA.
Yenikapı Transfer Point and Archaeopark, w/ Eisenman Architects, 1st prize, Istanbul Greater Municipality International Competition, Istanbul, Turkey.
Design Turkey / Industrial Design Awards’08, Finalist, Istanbul, Turkey.
Design Turkey / Interior Design Awards ’05, Finalist, Istanbul, Turkey.
James GUI Weather Station Competition, Honorable Mention, Ohio, USA.
Seçilmiş Sergiler
The City and The World, Chamber of Architects of Turkey, 2014.
The Yenikapı Project, Collateral Event of Venice Architecture Biennial, Zuecca Gallery, 2014.
Taktable Furniture Design, Red Dot 2009.
UIA 2005 Istanbul Congress, “Galata Port Terminal” Project Exhibition, 2005.
Design Turkey / IDA’05 Project Exhibition, Istanbul Museum of Painting and Sculpture, 2005.
Seçilmiş Projeler
Istanbul Karasurları Kentsel Tasarım Projesi, Istanbul, Turkey, 2018, 1000000m²
Bayrampaşa Spor Kompleksi , İstanbul, Turkey, 2018, 40000m²
Esenler Kültür Merkezi, İstanbul, Turkey, 2018, 15000m²
Fetih Yolu Kentsel Tasarım Projesi, Istanbul, Turkey, 2017
Yenikapı Transfer Merkezi Arkeoloji Müzesi, w/ Eisenman Architects, Istanbul, Turkey, 2016, 32000m²
Hebil 157 Evleri, Bodrum, Turkey, 2008-2012, 5000 m²
Truva Müzesi, Çanakkale, Turkey 2011, Museum Competition, 11000 m²
Apartman 18, Istanbul, Turkey, 2009-2014, 3000 m²
Galata Port Terminal, Istanbul, Turkey 2003, 200,000 m²
Office Space, 2006, Istanbul, Turkey.
Taktable Furniture Design, 2008