Barınma merkezi olarak çadırların kurulduğunu ifade eden Bakan Soylu, "Yaklaşık Türkiye genelinde 200 bin çadır sevk edildi. Bunların önemli bölümü kuruldu ve kurulmaya devam ediyor. 100 bin çadır daha sevk edilmek üzere. Onların da kurulumları devam edecek. Konteyner yaşam alanlarıyla ilgili yerler tespit edildi. Onların kurulumları devam ediyor. Bu 1 yıllık bir süreç. Milletimizin karakterine haiz olan bu durumu devam ettirmek zorundayız. Bu süreçten bir canlı daha çıktı. Allah bu çalışmalarda ümitlerimizin önümüzdeki saatlerde de daha fazla devam etmesini nasip etsin. 1 yıllık süreç içerisinde özellikle aşevlerinin sürdürülebilirliğini devam ettirmemiz lazım. Onların yemek yapmaya ve milletimize yemek hizmeti vermeye devam edecek ihtiyaçları da diğer bölgelerden sürdürülebilir kılmamız lazım. Kuru gıda, hijyen sürdürülebilir kılmamız lazım. İkinci el değil, onları toplattırıyoruz. Birinci el giysileri de sürdürülebilir kılmamız lazım. Binlerce araba geldi. En çok ihtiyaç bugün var. Tekrar ilk başta olduğu gibi, aynı duygu aynı yardımlaşma anlayışıyla bir yıl boyunca bu süreci kuru gıda dahil, aşevlerini takviye edecek, hijyen dahil hepsini devam ettirmeliyiz" dedi.
'335 BİN 956 AİLENİN HESAPLARINA 10'AR BİN LİRA GÖNDERDİK'
Kahramanmaraş'ta şu anda 215 enkazda arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Bakan Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Nitelikli binalar kaldı. Buradaki arama kurtarma çalışmalarını bazı binalarda 24 saat olmak üzere devam ettiriyoruz. Köylere off road araçlarıyla ulaşıyor. Kızılay yemek konusunda ulaşıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği depremzedelere her aileye yardım konusunda destek konusunda yani kimisi evini barkını bıraktı, başka yere gitti. Şu ana kadar 335 bin 956 aileye 10'ar bin lira hesaplarına gönderildi. Çevre Şehircilik Bakanlığımız ağır hasar, yıkık, acil yıkılacak, orta ve hafif hasarlı tespit edilen bütün ailelere şu ana kadar 335 bin 956 tespit yapıldı ve tespitler devam ediyor. Hesaplarına aktarılmaya devam edecek. Şu anda 1833 dernek ve sivil toplum kuruluşu, 59 bin 814 kişi ile bölgede destek ortaya koymaktadır. Aziz vatandaşlarımıza şunu söylemem gerekir. İyi niyetli olanlar olduğu gibi, aldığı desteği tam yerine ulaştıramayanlar ya da çok az olsa da bunun istismarını yapmak isteyenler olabilir bunların içerisinde. Bu konuda sivil toplum örgütleri ile ilişkili genel müdürlüğümüz bu konuda gerekli bütün denetimlerin, yarın öbür gün herhangi bir tartışmaya mahal vermemek için yapmaktadır. Bu sadece bu alana yönelik değildir. Bundan öncekilerle de bu konuda toplanan bağışlarla ilgili zaten yardım kampanyası AFAD tarafından gerçekleştiriliyor. Yardım ayrı, bağış ayrı onun için toplanan bağışlarla ilgili ne harcandı, nereye, ne kadar harcandı. Bunun tamamen geçmiş dönemlerde olduğu gibi aynı istikametle devam edeceğini söylemek isterim. Zaten bizim birçok çalıştığımız sivil toplum dernekleri var. Bunlar kendileri zaten böyle bir denetimi isterler. Bağışçılarımıza karşı mahcubiyet içerisinde olmayalım, diye isterler. Bunu istismar eden varsa da bu konuda devletle eş koşmaya çalışan varsa da elbette ki gereği yerine getirilir, getirilecektir."