Doğru hamleleri yapar ve e ticaret sitenizi müşteri odaklı şekilde yönetirseniz çok başarılı olabilirsiniz diyen Sistem Mühendisi Münir Çal, “Amazon, e-Bay, Alibaba, JD.com gibi birçok uluslararası e-ticaret sitesi her yıl yüz milyarlarca dolarlık ciroya ulaşarak, milyonlarca kişinin üretim, depolama, lojistik, pazarlama ve müşteri temsilcisi gibi alanlarda istihdamını sağlıyor. Türkiye’de de 2021 rakamlarına göre 250 bini aşan yerli e-ticaret sitesi arasında ciddi bir rekabet söz konusu. Salgının etkisiyle uzaktan alışverişin gıdadan temizlik malzemesine, giysiden otomobil yedek parçasına kadar geniş bir alana yayılmasının ardından yüzde 70 oranında artan e-ticaret hacmi 2021 yılında 328 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakamdan aslan payını ise ancak dijital pazarlama yapan e-ticaret siteleri alabiliyor” dedi.

Sistem Mühendisi Münir Çal, “Profesyonel yönetim kazandırıyor”

Bir markanın ne kadar eski, algısının ne kadar yüksek olduğu e-ticarette de aynı başarıyı sağlayabileceğinin garantisini veren bir durum olmadığının altını çizen Münir Çal,  “Aynı şekilde bir markanın da yeni kurulmuş olması e-ticarette başarısızlık için bir gerekçe değildir. Önemli olan e-ticaret sitesinin doğru yönetilmesidir. Öncelikle hedef kitle doğru belirlenmelidir. Kitleye uygun ürünün yine rekabetçi bir fiyat politikası benimsenerek sunulması gerekir. Ardından dijital pazarlama yapılmalıdır. E-ticaret sitelerinin en yoğun tanıtıldıkları ve müşteri kazandıkları alanlar Instagram, YouTube, Facebook, Twitter, TikTok ve LinkedIn gibi sosyal medya platformlarından oluşuyor. Dünyada 4,5 milyar kişi, Türkiye’de ise 60 milyonu aşkın kullanıcısı olan sosyal medyada doğru kitleye doğru Infulencer ile yapılacak pazarlama çalışması e-ticarette markayı birkaç adım öne çıkarır” ifadelerini kullandı.

Münir Çal, “Yapılan araştırmalara göre e- ticaretin ülke ekonomisindeki payı 1 Trilyon TL'yi aşacak“

Yapılan araştırmalara göre e-ticaretin gelecek 4 yılda 2,3 katına çıkması bekleniyor. Öte yandan birçok köklü marka da geleneksel mağaza yatırımı yerine e-ticaret ve e-ihracata odaklanacaklarını ilan etti diyen Münir Çal, “Fiyat performans araştırması yaparak alışveriş yapmak geleneksel alışverişin yerini almaya başladı. Bu alışkanlığın daha da artacağı ve yakın gelecekte e-ticaretin ülke ekonomisindeki toplam payının 1 trilyon TL’ye doğru ulaşacağını unutmamak gerek. Bu büyük pastadan pay almak için de markaların e-ticarete odaklanması, halihazırda profesyonellerden yardım alarak; E-ticaret sitesi kurulumu ve yönetimi, ürün pazarlaması, sosyal medya kampanyaları, marka bilinirliği ve algısı yolunda çalışmalar gerçekleştirmeleri onların faydalarına olacaktır” şeklinde konuştu.