Uzmanından pilot ve kabin ekiplerine düzenli beslenme önerileri

Havacılık sektörünün başrol oyuncularından olan kabin ekipleri ve pilotlar çalışma saatlerindeki belirsizlikler sebebiyle doğru beslenme alışkanlığı edinemiyor.

Havayolu şirketleri tarafından gerçekleştirilen rutin kontrollerde çalışanlardaki fazla kilo, uçuşlardan men edilmeye kadar götürebiliyor. Düzenli beslenme alışkanlığı kazanmak isteyen kabin ekipleri yoğun iş temposundan dolayı diyetisyene gidemediği için çözümü online diyetisyen görüşmelerinde buluyor.

Peki, düzensiz çalışma saatleriyle doğru beslenme nasıl sağlanır? Sizler için kabin ekibi ve pilotların düzenli beslenme alışkanlığı kazanma yollarını işin uzmanına sorduk!

Danışanlarına hem online hem de yüz yüze sağlıklı beslenme konusunda destek olan Diyetisyen Zeynep Günay, kabin ekibi ve pilotlarda doğru beslenme yöntemlerini anlattı:

Pilotlar ve kabin ekibi zaman zaman yurt içi zaman zaman yurt dışı uçuşlar yapıyor. Tüm kabin ekiplerinin bu yoğun çalışma planının buluştuğu ortak nokta ise düzensiz bir yaşam ve bu durumun sağlıklarına getirebilecekleri yük. Bu durum kişisel durumlarını etkilediği kadar uçuş güvenliğini de etkileyebilmektedir. Yani kabin ekibinin sağlığı hem kendileri hem yolcular hem de uçuşun güvenliği için önem arz ediyor.

Uçuş ekiplerinin sağlıklarının korunması için alınması gereken önlemler

Bu düzensiz hayatın getirisi olan sağlık problemlerine ve 2012’de TheOccupational Health and Safety of Flight Attendants. Aviation, Space, and Environmental Medicine dergisinde yayınlanan bir makalede bu sorunların çözümü için yaptıkları önerilere bir değinelim;

1. Fatigue Risk Management Systems (FRMS) Kurulumu:

✓ Uçuş ekipleri için yorgunluk düzeylerini izlemek ve değerlendirmek üzere sistematik yaklaşımlar geliştirilmesi.

✓ Çalışma saatleri ve dinlenme sürelerinin bilimsel verilere dayalı olarak düzenlenmesi.

✓ Ekiplerin yorgunluk seviyelerini düşürecek düzenlemeler yapılması.

2. Radyasyon Maruziyeti Kontrolü:

✓ Uçuş ekiplerinin maruz kaldıkları radyasyon seviyelerinin sürekli olarak izlenmesi.

✓ Hamile uçuş personelinin radyasyon maruziyetinin sınırlı tutulması ve gerekirse uçuşlardan geçici olarak muaf tutulması.

✓ Radyasyon maruziyeti bilgilerinin düzenli olarak kaydedilmesi ve değerlendirilmesi.

3. Kabin Hava Kalitesini İyileştirme:

✓ Kabin içi hava kalitesi üzerine yapılan çalışmaların desteklenmesi.

✓ Hava kalitesi sorunlarına neden olan faktörlerin belirlenip, bu sorunları azaltacak teknolojik iyileştirmelerin yapılması.

✓ Duman ve koku olaylarına hızlı müdahale edilmesi ve bu tür olayların kayıt altına alınarak analiz edilmesi.

4. Sağlık İzleme ve Tarama Programları:

✓ Uçuş ekipleri için düzenli sağlık taramalarının yapılması, özellikle kanser türleri ve reprodüktifsağlık konularında.

✓ Sağlık sorunlarına erken müdahale edebilmek için erken teşhisin öneminin vurgulanması.

✓ Sağlık riskleri hakkında eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının artırılması.

5. Mental Sağlık ve Destek:

✓ Uçuş ekiplerine yönelik stres yönetimi ve psikolojik destek programlarının geliştirilmesi.

✓ İş yerindeki psikososyal risk faktörlerinin azaltılması için eğitimler ve çalışmalar yapılması.

✓ Ekiplerin iş ve özel hayat dengesini korumalarına yardımcı olacak kaynakların sağlanması.

6. Eğitim ve Farkındalık Programları:

✓ Uçuş ekiplerinin sağlık ve güvenlik konularında bilinçlendirilmesi için düzenli eğitimlerin verilmesi.

✓ Sağlık ve güvenlik riskleri konusunda bilgilendirici materyallerin ve kaynakların dağıtılması.

Bu öneriler, uçuş ekiplerinin sağlıklarını korumak ve iş yerindeki güvenliklerini artırmak amacıyla yapılmıştır.

“Düzensiz tempoda çalışanlar dengeli ve düzenli beslenme rutini oluşturmalı”

Gelelim bu durum önerileri beslenme ile nasıl pekiştireceğimize;

Dengeli ve düzenli bir beslenme bir kişinin hem fiziksel hem zihinsel sağlığını koruması her zaman en önemli öneridir. Pek çok hastalığın hem oluşmaması hem de ilerleyişinin azaltılmasında önemli bir yeri vardır. Kabin Ekibinin de bu düzensiz tempoda kendi dengeli ve düzenli beslenme rutinlerini oluşturabilmeleri uçuşun güvenliği için oldukça önemlidir.

1. Saatlerin Uyarlanması: Sirkadiyen Ritim

Uçuş ekipleri için düzenli yemek saatlerini korumak, sirkadiyen ritmi düzenleyerek genel sağlık ve performans üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. Araştırmalar, düzenli öğünlerin vücut saatinin daha hızlı ayarlanmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Uçuş öncesi ve sonrası öğünlerin planlanması, jet lag’ın etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Özellikle uzun mesafe uçuşlarında, yerel saat dilimine uygun yemek saatleri belirlenmeli ve uçuş saatlerine göre ayarlanmalıdır. Bu, vücudun yeni zaman dilimine uyum sağlamasına ve yorgunluk hissinin azalmasına katkı sağlar.

Online-diyetisyen-zeynepgunay


2. 
Antioksidan Alımı ve Çiğ Sebze Meyve Tüketimi

Yüksek irtifalarda uçuş ekipleri artan oksidatif stres ve serbest radikal hasarına maruz kalır. Bu koşullar uzun vadede genetiğin getirdiği kronik hastalıkların oluşma riskini arttırmaktadır. Antioksidan bakımından zengin diyetler, hücre hasarını önleyerek bu riski azaltabilir. Yaban mersini, çilek, nar gibi kırmızı ve mor meyveler ile brokoli, ıspanak gibi koyu yeşil sebzelerin güçlüantioksidan kaynakları olarak bilinirler ve mümkün olduğunca bu besinleri rutin olarak tüketmeleri önemlidir. Ayrıca, çiğ sebze ve meyve tüketimi, vitamin ve minerallerin daha iyi korunmasını sağlar ve vücudun bu besinleri daha etkili kullanmasına olanak tanır.

3. Bağırsak Düzeni

Seyahat eden uçuş ekipleri için düzenli bağırsak hareketleri sağlamak zor olabilir. Lifli gıdalar, probiyotikler ve yeterli su tüketimi ile bağırsak sağlığını optimize etmek mümkündür. Çözünür lif bakımından zengin yulaf, arpa ve meyveler ile çözünmez lif kaynakları olan tam tahıllar ve sebzelerin sindirim sağlığı ve yararlı probiyotik bakterilerin desteklenmesi için önemlidir. Ayrıca, probiyotik açısından zengin gıdalar olan kefir, kimchi ve sauerkraut gibi fermente gıdaların tüketilmesi bağırsak florasını destekler. Yeterli tüketim sağlanamıyorsa ek bir diyet lifi takviyesi de tercih edilebilir. Mide asidi de yoğun stres, düzensiz yaşam, kafein alımı ve besin değişikliklerinden etkilenir. Bazı durumlarda sindirim enzimi destekli probiyotik kullanımı da profesyoneller tarafından önerilebilmektedir.

4. Bağışıklık Yönetimi

Sık seyahatler bağışıklık sistemini zorlayabilir. C vitamini, D vitamini, çinko, ve E vitamini bağışıklık sistemini güçlendiren önemli besin maddeleridir. C vitamini için turunçgiller, çilek ve çiğ yeşillikler; D vitamini için balık yağı ve güneşlenme; çinko için kabak çekirdeği, kakao, tam tahıllar ve kabuklu deniz ürünleri; E vitamini için ise avokado ve badem tüketilmesini önerilir. Bu besinlerin düzenli olarak diyetlerine eklenmesi, uçuş ekiplerinin hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olabilir. Ayrıca kandaki D vitamini seviyeleri düzenli olarak kontrol edilmeli ve hekimleri tarafından gerekli zamanlarda takviye edilmelidir.


5. 
Zihin Açıklığı

Uçuş ekipleri için mental performans ve dikkat gerektiren durumlar sıradandır. Omega-3 yağ asitleri (özellikle de DHA içeriği yüksek olanları) beyin sağlığını desteklerken, B vitaminleri sinir sistemini güçlendirir. Zihin fonksiyonunu artırıcı olarak somon, ceviz ve chiatohumu gibi omega-3 zengini besinler ile ıspanak ve mercimek gibi folat kaynaklarının düzenli tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca, yeterli su tüketimi ve düşük glisemik indeksli diyetler de zihin açıklığı için önemlidir.

Online-diyetisyen-zeynepgunay
6. 
Kanser Takibi ve Korunmak İçin Beslenme Önerileri

Kanser riskini azaltmak için diyet ve yaşam tarzı önemli bir rol oynar. İşlenmiş etler ve yüksek yağlı gıdalardan kaçınarak, lifli gıdalar, meyveler ve sebzelerle zenginleştirilmiş bir diyet uygulamak faydalıdır. Özellikle brassica grubu sebzelerin yani brokoli, lahana ve Brüksel lahanası gibi sebzelerin kanser önleyici özellikler taşır. Ayrıca, yeşil çay ve zerdeçal gibi anti-inflamatuar özelliklere sahip gıdalar da beslenme rutinlerinde yer alması gereken besinlerdir.

Kişiye özel beslenme takibi zorlukları yönetmeyi kolaylaştırır

 Pilot ve hostesler gibi düzensiz çalışma saatlerine sahip meslek grupları için bireysel sağlık ve beslenme takibi, iş performansını ve genel sağlığı iyileştirebilir. Her bireyin metabolizması ve sağlık ihtiyaçları farklı olduğu için, kişiye özel diyet planları bu zorlukları yönetmede büyük önem taşır. Özellikle bir sağlık profesyonelinin, uçuş öncesi ve sonrası beslenme önerileriyle, uyku düzeni ve yeme alışkanlıklarını optimize ederek, yorgunlukla başa çıkmaya yardımcı olabilir.

Online-diyetisyen-zeynepgunay

Online diyetisyen desteği alınabilir

Pilot ve kabin ekipleri yoğun uçuş programları arasında beslenme takibi için uzman bir diyetisyeni ziyaret etmek zorlanabilir. Bu tarz durumlar için artık gelişen teknoloji sayesinde online diyetisyen desteği almak mümkün. Yoğun tempoda çalışan ya da farklı şehirlerde ikamet eden danışanlarımla rutin olarak online seanslar düzenliyoruz. Danışanlar hem zamandan tasarruf ediyor hem de sağlıklı beslenmenin kolay yönlerini öğreniyor.”

Diyetisyen Zeynep Günay

İletişim: 0534 209 4835

www.zeynepgunay.com

"Diyetisyen Zeynep Günay"instagram.com