Yusuf ZENGİN
Kazakistan’ın Kyzylorda şehrinde yer alan Korkyt Ata Havalimanı’ndaki yeni yolcu terminali inşaatı tamamlanmak üzere. Projenin tasarım liderliğini üstlenen GMW MIMARLIK, terminali yerel ve uluslararası standartlara uygun şekilde tasarlayarak, sürdürülebilirlik, işlevsellik ve estetik odaklı bir yaklaşım sergiledi. Bu yeni terminal, yolcular, havayolları ve terminal işletmecisi için havalimanı deneyimini yeniden tanımlamayı hedefliyor.
GMW MIMARLIK, kuruluşundan bu yana edindiği uluslararası havalimanı projeleri deneyimiyle Korkyt Ata Havalimanı’nın yeni terminalinin tasarımını gerçekleştirdi. 250 yolcu kapasiteli bu terminal, Bulat Utemuratov vakfı adına yatırımcı olan Accent Development Solutions tarafından hayata geçirildi. Terminalin tasarımı, Kazakistan’ın zengin kültürel mirasına ve çevresel ihtiyaçlarına saygı gösterecek şekilde planlandı ve "Kazak Kartalı" figüründen ilham alınarak modern ve imgesel bir estetik sunmayı hedefledi.
Terminalin tasarımı, ülkenin benzersiz kültürel sembollerini yansıtarak küresel düzeyde kimliğini pekiştiriyor. Yapının dış kabuğu, Kyzylorda’nın ekstrem iklim koşullarına uygun olarak tasarlandı. Yüksek performans ısı yalıtımlı doğal kireçtaşı kaplı duvarlar ve enerji verimli cam yüzeyler, içerideki konfor sıcaklıklarını optimum düzeyde tutmayı sağlıyor. Stratejik olarak yerleştirilen cam cepheler ve güneş kırıcılar, içerideki konfor şartlarını maliyet etkin bir şekilde sağlamaya yardımcı oluyor.
Çatıda oluşturulan yüksek bant pencereler, terminalin iç kısımlarına doğal gün ışığı alarak yapay aydınlatma ihtiyacını azaltıyor. Bu tasarım, terminalin çevre dostu ve enerji verimli olmasını sağlıyor. Terminalin planlaması, yolcu dolaşım kolaylığı, güvenlik, işletme verimliliği, ekonomik faktörler ve yerel unsurlar göz önünde bulundurularak yapıldı.
Terminal, ICAO düzenlemelerine uygun olarak farklı yolcu kategorileri arasındaki ayırımı dikkate alarak tasarlandı. Gelen ve giden yolcuların karışmaması için mimari planlama yapıldı ve iç hatlar ile dış hatlar uçuşlarının farklı saatlerde yapılacağı dikkate alındı. Güvenlik ekipmanları ve işlem alanları hesaplanarak mekansal gereklilikler sağlandı.
Terminalin işletme verimliliği ve ekonomik faktörleri de göz önünde bulundurularak tüm yolcu işlem alanları için kapasite hesapları yapıldı. Check-in ve bagaj alım salonlarının arkasında merkezi bir bagaj işlem alanı konumlandırılarak kesintisiz bir operasyon sağlandı. Tercih edilen tasarım seçeneği, modüler bileşenler sayesinde inşaat süresini kısaltırken ilk yatırım ve işletme maliyetlerini optimize ederek ekonomik bir çözüm sundu.
Enerji etkin tasarım anlayışıyla GMW MIMARLIK, yerel iklim koşullarını doğru değerlendirip gün ışığı ve güneş enerjisinin etkin kullanımı sayesinde enerji tüketimini en aza indirmeyi ve doğal kaynakları korumayı amaçladı. Terminal tasarımında Kyzylorda ve Kazakistan’a ait yerel bilgiler de dikkatle ele alındı.
GMW MIMARLIK, yeni terminal binasının konsept tasarımından uygulama projesinin tamamlanmasına kadar olan tüm süreçlerde tasarım liderliğini üstlendi ve gerekli tüm onayları alarak inşaat sürecinde de destek verdi. İnşaatı sona yaklaşan yeni terminal binası açılış için gün sayıyor.