CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, sivil havacılığa dair yürürlüğe giren kanunun Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) iptal başvurusunda bulunulduğunu açıkladı. 9 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4 Temmuz 2024 tarihli ve 7519 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında yürürlüğün durdurulmasını ve iptali talep eden başvuru yapıldı.
Günaydın, gerekçelerini 12 madde halinde sıralayarak, aşağıdaki hususlara dikkat çekti:
Özelleştirme: Kamu hizmeti olan kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin rekabet hukukuna aykırı şekilde özelleştirilmesi, seyir emniyetini ve güvenliği tehlikeye atacak.
Karbon Fiyatları: Ticari gemilerin sera gazı emisyonları için belirlenen karbon fiyatlarının Cumhurbaşkanınca belirlenmesi, iklim değişikliği mücadelesini aksatabilir.
Denetim Usulleri: Liman çıkış belgesi için yapılacak denetimlerin ve ticaret gemilerine yönelik diğer denetimlerin kanuni ölçüt olmaksızın belirlenmesi.
Orman İzinleri: Devlet ormanlarında hukuka aykırı yapılara izin verilmesi ve bedel alınmaması.
Denetim Yöntemleri: Sivil havacılık hizmetleri kapsamında yapılacak denetimlerin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından kanuni ölçüt olmaksızın belirlenmesi.
Güvenlik Tedbirleri: Havaalanlarındaki havacılık güvenlik tedbirlerinin özel güvenlik görevlileri tarafından yerine getirilmesi.
Hava Emniyeti: Havaalanı çevresindeki tehlikeli yapıların tedbirlerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenmesi.
Sivil İnsansız Hava Araçları: Türk hava sahasında kullanılacak sivil insansız hava araçlarına ilişkin düzenlemeler ve yaptırımların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmesi.
Yük Aktarma Merkezleri: Kamu yararı olmaksızın yük aktarma merkezlerinin özelleştirilmesi.
PTT İstihdamı: Sermayesinin yarıdan fazlası PTT'ye ait şirketlerde personel haklarının yönetim kurulları tarafından belirlenmesi.
Disiplin İşlemleri: PTT Yönetim Kurulu'nun personel disiplin işlemlerini yönetmeliklerle belirlemesi.
Fazla Çalışma Ücretleri: Bölge liman başkanlıklarında personelin fazla çalışma ücretlerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenmesi.
CHP, bu düzenlemelerin Anayasaya aykırı olduğunu ve kamu hizmeti, güvenlik, ve personel hakları gibi birçok konuda hukuka uygun olmadığını öne sürüyor.