Cinsel istismara maruz kalan çocukların yaşamları boyunca olumsuz etkilerle karşılaşabileceğini belirten uzmanlar, bu etkilerin istismarın türüne, şiddetine ve kim tarafından gerçekleştirildiğine bağlı olarak farklı yoğunlukta olabileceğini vurguluyor. Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, istismarın etkilerinin çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre değişiklik gösterdiğine dikkat çekiyor.
Aydoğdu, “Davranış değişiklikleri en sık rastlanan etkilerden biridir,” diyerek, çocukların bu durumla başa çıkabilmesi için ailelerin koşulsuz kabul ve sevgi sunması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, profesyonel destek almanın önemine de değinen Aydoğdu, ailelerin de bu süreçte psikolojik destek almaları gerektiğinin altını çiziyor.
Cinsel istismara maruz kalan çocukların yaşayabileceği zorluklar hakkında bilgi veren Aydoğdu, “Erken dönemde düzenli psikoterapi desteği, bu olumsuz etkilerin üstesinden gelinmesinde büyük rol oynar,” diyor. Çocukların travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete, düşük özgüven gibi sorunlarla karşılaşabileceğini belirten Aydoğdu, bu durumların bireysel farklılıklar gösterse de düzenli destekle baş edilebilir hale getirilebileceğini ekliyor.
İstismarın etkilerinin çocuğun algılamasına göre değiştiğine vurgu yapan Aydoğdu, “Aniden içe kapanma, ağlama krizleri ve akademik performans düşüklüğü gibi belirtiler görülebilir,” diyerek okul dönemindeki çocukların arkadaş ilişkilerinde zorluk yaşayabileceğini de belirtiyor. Ergenlik döneminde ise kimlik gelişiminde güçlükler, depresyon ve kendine zarar verme davranışlarında artış gözlemlenebileceğini ifade ediyor.
Son olarak, Aydoğdu, ailelerin çocuklarına sunacakları koşulsuz sevgi ve desteğin önemine dikkat çekerek, “Aile iyi olmazsa çocuğa sağlıklı bir ortam sunmak güçleşir,” diye konuşuyor. Ailelerin bu süreçte, çocuklarına ihtiyaç duyduğu alanı ve mesafeyi sağlamalarının da kritik olduğunu sözlerine ekliyor. Tüm bu adımların, bir ruh sağlığı profesyoneli tarafından yapılandırılması gerektiğini vurguluyor.