Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin kültürel mirasına ait eserlerin dünyanın dört bir yanından geri getirildiğini belirtti.
Ersoy, göreve geldiklerinden bu yana yaklaşık 8 bin eserin Türkiye’ye iade edildiğini vurgulayarak, “Dünyanın herhangi bir yerinde Türkiye’ye ait bir eser varsa artık biliyorlar ki; Türkiye bunu gelip sizden alacak” dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen “21. Yüzyılda Türkiye’nin Kültür Seferberliği” kitabının lansmanı ve “Kaçış Yok” sergisi açılışına Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve İstanbul Valisi Davut Gül katıldı. Programda Türkiye’nin kültürel mirasının korunması, geliştirilmesi ve dünyaya tanıtılması noktasında atılan adımlar öne çıkarıldı.
Bakan Ersoy konuşmasında, Türkiye’nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne 30’dan fazla kültürel öge kazandırdığını ve Türkiye Kültür Yolu Festivalleriyle halkın kültür ve sanata erişiminin kolaylaştırıldığını ifade etti. Ersoy, bu yıl festivale Malatya, Manisa, Mardin ve Kayseri’nin de dahil edileceğini belirtti.
Altun: “Kültürel Seferberlik İçindeyiz”
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye’nin kültürel saldırılara karşı bir seferberlik içinde olduğunu vurguladı. Kültürel değerlerin korunması adına yapılan bu çalışmaların önemine dikkat çekerek, yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan 12 binden fazla eserin Türkiye’ye iadesinin sağlandığını ifade etti. Bu eserlerin büyük kısmının son 6 yılda geri getirildiğini belirten Altun, “Daha adil ve yaşanabilir bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.