Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji üretimindeki önemli gelişmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda paylaştı. Bayraktar, doğal gaz üretiminin günlük 8 milyon metreküpe çıkarıldığını, bu sayede 3,5 milyon hanenin ihtiyacının kendi üretimleriyle karşılandığını belirtti.
Bakan Bayraktar, komisyon üyelerine yaptığı sunumda, madencilik sektöründe güvenliğin artırılması için 2023 yılında 8 bin 828 denetim yapıldığını, yıl sonuna kadar 9 bin sahaya ulaşılması hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye’nin bor madenindeki küresel pazar payının yüzde 60'ı geçtiği ve 2024’te 1,3 milyar dolar satışla rekor kırılacağı ifade edildi.
2020’de Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda yapılan büyük doğal gaz keşfiyle ilgili olarak Bayraktar, "Gaz otobanı" benzetmesi yaparak, yer altından çıkarılan gazın 170 kilometre mesafeden karaya ulaştırıldığını söyledi. Bu sayede Türkiye’nin doğal gaz üretimi günlük 8 milyon metreküpe yükseldi.
Petrol üretiminde de önemli artışlar kaydedildiğini dile getiren Bayraktar, Şırnak Gabar’daki üretimin 23 bin varilden 57 bin varile çıktığını ve toplamda 155 bin varil petrol üretildiğini, bunun 6,3 milyon otomobilin yakıt ihtiyacını karşıladığını vurguladı.
Elektrik sektöründeki gelişmeleri de paylaşan Bayraktar, Türkiye'nin kurulu gücünü 114 bin 600 megavata çıkararak enerji sektöründe adeta bir devrim gerçekleştirdiklerini belirtti. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin, tüm Türkiye'deki konutların yıllık ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaştı.
Son olarak, 2024-2030 yılları arasında 20 milyar dolarlık enerji verimliliği yatırımları yapılacağı ve bu yatırımlarla 46 milyar dolar tasarruf sağlanacağı ifade edildi. Bayraktar, 2023 yılında elektrik ve doğal gaz faturalarında devletin 328 milyar lira, 2024'ün 10 ayında ise 275 milyar lira desteği sağladığını belirtti.