Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakü'de düzenlenen COP29 İklim Değişikliği Konferansı kapsamında gerçekleştirilen "Sürdürülebilir ve Dijital Orta Koridor ve Ötesi Bakanlar Toplantısı"nda önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Uraloğlu, ulaştırmanın ekonomik ve günlük yaşam açısından vazgeçilmez bir sektör olduğuna dikkat çekerek, teknolojik gelişmelerin taşımacılık sektöründe erişilebilirliği artırırken karbon ayak izini de büyüttüğünü vurguladı. Uraloğlu, "Ekonomik faaliyetlerimizi artırırken karbon ayak izimizi azaltmak için sürdürülebilir ulaştırma politikalarına yönelmeliyiz" dedi.

2053 Hedefleri ve Yeşil Ulaşım
Türkiye'nin Paris Anlaşması ve 2053 sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda çalışmalar yürüttüğünü belirten Uraloğlu, ulaştırma sektörünün bu hedeflere uyum sağlamak için 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı çerçevesinde şekillendirildiğini söyledi.

Demir yollarının önemine dikkat çeken Uraloğlu, "2053 yılına kadar demir yolu taşımacılığının enerji ihtiyacının %35'ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu. Ayrıca, yerli elektrikli tren üretimlerinin devam ettiğini belirterek, mevcut hatların elektrifikasyonu ve sinyalizasyon çalışmalarıyla demir yolunun yolcu ve yük taşımacılığındaki payını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Dijitalleşme ve Emisyon Azaltımı
Uraloğlu, dijitalleşmenin iklim dostu ulaştırma için önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, "Uluslararası taşımacılıkta sınır geçişlerini hızlandırmak için Elektronik Geçiş Belgesi (e-permit) Projesi’ne başladık" dedi. Ayrıca, Tekirdağ’da devreye alınan Yüksek Gerilim ile Gemi Elektrik Besleme Tesisi sayesinde limanlarda gemilerin emisyonlarının sıfırlanmasının mümkün hale geldiğini belirtti.

Kıtalararası Ulaşım ve Orta Koridor
Türkiye'nin kıtalararası ulaştırmada kilit bir rol oynadığını ifade eden Bakan Uraloğlu, Marmaray ve boğaz köprüleri gibi projelerle Asya ve Avrupa'yı kesintisiz bağladıklarını, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde demir yolu projesiyle uluslararası yük taşımacılığına katkı sağlanacağını dile getirdi.

Son olarak, Orta Koridor üzerindeki Bakü-Tiflis-Kars hattına ek olarak Zengezur Yolu gibi alternatif güzergâhların oluşturulması için çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Uraloğlu, Türkiye'nin bölgesel ve küresel ulaştırma koridorlarının merkezinde yer aldığını ifade etti.