A Milli Futbol Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off finalinde Kosova’yı deplasmanda 1-0 yenerek 24 yıl aradan sonra Dünya Kupası biletini aldı. Maçın tek golü, 53. dakikada Kerem Aktürkoğlu’ndan geldi ve Türkiye’yi büyük heyecanla Dünya sahnesine taşıdı.

Montella’dan 3 Değişiklik

Teknik Direktör Vincenzo Montella, Romanya maçına göre ilk 11’de üç değişikliğe gitti. Savunmaya Zeki Çelik ve Ozan Kabak, orta sahaya ise Orkun Kökçü dahil oldu. Kaleyi deneyimli eldiven Uğurcan Çakır korudu.

İlk Yarı 0-0, İkinci Yarı Tarihi Gol

Maçın ilk yarısı her iki takım için de dengeli geçti. Kosova, 29. dakikada Fisnik Asllani ile tehlike yarattı; ancak Uğurcan Çakır topu kurtardı, ardından top direkten döndü. Türkiye ise Kerem Aktürkoğlu ve Kenan Yıldız ile pozisyon bulsa da gol bulamadı.

İkinci yarıda Türkiye daha etkili oynadı. 53. dakikada Orkun Kökçü’nün şutunda topa dokunan Kerem Aktürkoğlu, tarihi golü kaydetti. Kosova son dakikalarda baskı kursa da Türkiye kalesini gole kapattı. Maç 1-0 sona erdi ve Türkiye Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandı.

Hakan Çalhanoğlu’ndan Rekor

Maçta kaptan Hakan Çalhanoğlu, 37. kez kaptan olarak sahaya çıktı ve A Milli Takım tarihinde kaptan olarak en çok maça çıkan futbolcu unvanını aldı. Çalhanoğlu, milli formayı ise 105. kez giydi.

Türkiye’nin Dünya Kupası Serüveni

Bu zaferle Türkiye, tarihinde 4. kez Dünya Kupası’na katılacak. Daha önce 1950’de turnuvaya katılma hakkı kazanan Türkiye, dönemin şartları nedeniyle çekilmişti. 1954’te ise Batı Almanya, Macaristan ve Güney Kore ile aynı grupta yer aldı; Güney Kore’yi 7-0 yendi, Batı Almanya’ya ise iki maçta 4-1 ve 7-2 yenilerek elendi. Uzun bir aradan sonra 2002’de Avusturya’yı play-off’ta geçen Türkiye, o turnuvayı 3. sırada tamamladı.

2026 Dünya Kupası’nda D Grubu

A Milli Takım, 2026 Dünya Kupası’nda ABD, Paraguay ve Avustralya ile D Grubu’nda mücadele edecek. İlk maç 14 Haziran Pazar günü Avustralya ile Vancouver’daki BC Place Stadyumu’nda oynanacak. İkinci maç 20 Haziran Cumartesi Paraguay karşısında San Jose’deki Levi’s Stadyumu’nda, son maç ise 26 Haziran Cuma günü ev sahibi ABD ile Inglewood’daki SoFi Stadyumu’nda gerçekleşecek.

2026 Dünya Kupası, tarihte ilk kez 48 takımın katılımıyla, 11 Haziran – 19 Temmuz tarihleri arasında ABD, Kanada ve Meksika’nın ortak ev sahipliğinde düzenlenecek. Final, 19 Temmuz’da New Jersey’deki MetLife Stadyumu’nda oynanacak.