Türkiye'nin değişik bölgelerinden dünyaca ünlü Hüdai Kaplıcaları'na gelen ve güzelleşmek için çamur banyosu yapan bayanlar vücutlarına sürdükleri çamurla ilginç görüntüler oluşturuyor. Özellikle kızlar, mayolarıyla girdikleri çamur banyosu sırasında tüm vücutlarını çamurla kaplayarak ciltlerini güzelleştirmeye çalışıyor. Bazı kadınlar, vücutlarını gömdükleri 45 derecelik çamur içinde hiç kıpırdamadan 15 dakika beklerken, bazıları çamur savaşı yaparak hem eğleniyor hem de şifa arıyor.
Hüdai Kaplıcaları Termal Otel Müdürü Ali Tuncay, kaplıcaların Frigler'den bu yana insanlara sağlık hizmeti verdiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'ndan işletme ruhsatı aldıklarını ve sevkli hasta kabul ettiklerini belirten Tuncay, " Bizi diğer termallerden ayıran özelliğimiz çamur banyoları. Çamur banyolarının yerinde uygulamasının yanında çamuru paketlemek için Sağlık Bakanlığı'ndan iznimiz de var. Paketlenen çamurlar yurt içinde de satılıyor" dedi.
ÇAMUR BANYOSU
Toprak, 68 derecelik şifalı suyla karıştırıldığında 40-45 derecelik bir çamur ortaya çıkıyor. Bu toprak, kaplıca yakınlarından sağlanan çok az kumlu kızıl bir kildir. Çamur banyosu küvetini 30 cm kalınlığında dolduran kil, üzerine dökülen sıcak kaplıca suyuyla çamur haline getirilerek ve ayrıca ayakla çiğnenerek banyoya hazır hale getiriliyor. Sıcak kaplıca suyu, çamurun üzerinde 3-5 santim kalınlığında bir süre bekletildikten sonra kesilerek küvetten tamamen akıtılır. Daha sonra kürekle açılan çamurun
içerisine giren şahıs başı dışarıda kalacak şekilde uzanır ve üstü çamurla örtülür. 10-15 dakika çamur içinde kalan şahıs için günde bir kez bu işlem uygulanır. Çamur banyosunun, güzelliğin yanı sıra her türlü romatizmal hastalıklarda nevralji, nevrit, polinevrit, kırık, çıkık, çocuk felçleri ve kadın hastalıklarında faydalı olduğunun doktor raporlarıyla onaylandığı belirtiliyor.