"Anadolu Sigorta Bakırköy" Medipol Mega Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Asya Naz Al, uzun süreli oruç sonrasında sindirim sisteminin az yemeye alıştığını ve bu yüzden bayramda dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu söyledi. Aşırı tüketimin metabolizmaya zarar verebileceğini belirten Dyt. Asya Naz Al, “İlk birkaç gün boyunca hafif ve kolay sindirilebilen yiyecekler tercih edin, normal beslenme alışkanlıklarına geri dönerken dengeli bir beslenme planına uyun” dedi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Asya Naz Al, bayramların aile ve arkadaşlarla bir araya gelerek kutlanan özel gün olduğunu ve bu sürede beslenmeye çok dikkat edilmediğini söyledi. Uzun süreli oruç sonrası aşırı tüketimin metabolizmaya zarar verebileceğini aktaran Dyt. Asya Naz Al, Ramazan Bayramı’nda dengeli beslenmenin öneminin altını çizdi.
Ramazan Bayramı’nda yapılması gereken beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan Dyt. Al, “Uzun süreli oruç sonrasında mide ve sindirim sistemi iki öğün tüketmeye ve az yemeye alıştığından aşırıya kaçıldığında farklı bir tepki verebilir. Bu nedenle normal beslenmeye yavaşça dönülmeli ve ilk birkaç gün kolay sindirilebilen yiyecekler tercih edilmeli. Protein, karbonhidrat, yağ, lif ve vitaminlerin dengeli olduğu bir tabak modeli metabolizma için oldukça önemli” ifadelerini kullandı.
“BAYRAM KAHVALTILARINDA İLK DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN PORSİYON KONTROLÜ”
Ramazan sonrası en çok özlenen öğünlerden birinin kahvaltı olduğunu da aktaran Dyt. Al, “Genellikle bayram kahvaltılarında aşırıya kaçarız. Bayram kahvaltılarında ilk dikkat etmemiz gereken porsiyon kontrolü. Bunun için büyük tabaklardan ziyade küçük tabak tercih edilmeli. Bunun dışında yiyecekleri yavaş yavaş tüketirseniz doygunluk hissi oluşacağından aşırı yeme riskini azaltırsınız. Kahvaltıda meyve ve sebze tüketimi lif oranını artıracağından doygunluk hissinin verir. Yumurta, peynir, süt gibi protein kaynakları yüksek besinler kan şekerinizi dengeler. Bayram ziyaretlerindeki yiyecekler yüksek kalorili ve şeker içeriğine sahip olduğundan tabakların içerisinden bir yiyeceği seçin, özellikle tatlı ve tuzlu yiyecekler sonrasında yeterli miktarda su için. Günde en az 2 litre su tüketimi metabolizmayı hazılandırır” diye konuştu.
FİZİKSEL AKTİVİTELERİ İHMAL ETMEYİN
Bayram tatili boyunca fiziksel aktivitelerin de ihmal edildiğini belirten Dyt. Al, “Uzun süreli oturma, yeme-içme ve dinlenme sürecinde vücut hareketsiz kalabilir. Bu nedenle, bayram tatili sırasında düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak sağlıklı bir yaşam tarzı için önemli. Yürüyüş yapmak,
bisiklete binmek, spor yapmak ve açık havada vakit geçirmek sindirimi hızlandırır ve enerji seviyenizi artırır” diye konuştu.