Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Dağa Saplanan Havaalanı

Alanya Gazipaşa'nın ihalesi geçtiğimiz günlerde yapıldı. İhaleye katılan şirketler arasından TAV en uygun teklifi vererek kazanan firma oldu.Biz artık TAV'ın başarılarına alıştığımız için bu ihale kazanan anlamında çok şaşırtıcı olmadı.
Burada asıl dikkat çekmek istediğim Gazipaşa limanının TAV tarafından alınmış olmasının havacılık açısından bir şans olduğudur. Bileniniz göreniniz var mı bilmiyorum ama Gazipaşa havaalanı bence dünyadaki en imkanlar dahilinde gerçekleştirilen en spastik havaalanlarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Bu havaalanı pisti sanki bir daha saplanmış gibi inşa edilmiştir. Yani pistin bittiği yerde kocaman bir dağ durmaktadır. O bölgede bunun dışında havaalanı yapmak için başka bir coğrafya olup olmadığını bilmiyorum ama bu tam anlamıyla havacılık açısından bir kabusu andırmakta.
Alanya'nın doğusunda bulunması nedeniyle Antalya'ya rakip olması konum olarak mümkün değilken zaten bu haliyle kendine bile bir faydası olacak gibi gözükmemektedir.
İhaleye katılan firmaların Gazipaşa'yı bu şekilde değerlendirdiğini ve bu nedenle rakamı artırmadıklarını düşünüyorum. Oysa şimdi Gazipaşa'nın önünde ciddi bir fırsat var artık.
Bu konudaki deneyimi dünyaca kanıtlanmış olan TAV gibi bir şirket tarafından işletilecek olması bu meydanın gelecekte adını sıkça duyacağımıza işaret etmektedir. Belki de dünyada geliştirilmiş ve ILS'den çok daha üstün hizmet veren MLS gibi yaklaşma cihazlarıyla, ya da pistin mümkün olabildiğince rehabilitesiyle güvenli hizmet mümkün olacaktır.
Bu ihaleyle hatırlamış olduğum için tekrar sormak ve hatırlatmak isterim ki böyle bir havaalanının böylesi durumda yapılmasına imza atmış, yetki vermiş herkesin biraz olsun vicdanı sızlamalıdır. Konum olarak doğru düşünülmekle birlikte mevki olarak son derece yanlış bir seçimle inşa edilen meydan Alanya ve hatta doğal olarak Antalya bölgesine atılmış ciddi bir kazıktır.
Şu anda bu meydan dururken yerine yenisinin inşa edilmesi en azından yakın gelecekte mümkün değildir. Bu nedenle de eldekiyle idare edilmesi gerçeği yapılan ihaleyle de tescil kazanmıştır. Ancak buradan büyük gövdeli uçakların güvenli ve 24 saat boyunca hizmet verebilmesi şu anda meydanın bu haliyle mümkün gözükmemekte.
Ancak TAV'ın eline alacağı şekilden sonra meydanın son durumunu tekrar değerlendirmek gerekecek.
Gazipaşa'yı hareketlendirmesiyle birlikte Antalya bölgesi iç hava trafiğini de gerçekleştirebilecektir.
Bu sayede günlük turistik turlardan tutun da Alanya-Antayla arası transfere kadar birçok hava trafiği muhtemel ihtimaller içerisinde planlanacaktır.
Hayırlı uğurlu olsun.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR