Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Sendikadan yaylım ateşi

Şimdi gelelim sendikanın ateş ettiği gerekçelere:

1. THY, yapılan yönetici atamaları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin alt birimine dönüştürülmüştür.

2. ABD Ulusal Taşıma Güvenliği Departmanı'nın (NTSB) yıllarca oluşan kazaların incelenmesi sonucu oluşturduğu rapora göre yorgunluk ulaştırma kazalarının % 20 – 30'una yol açmaktadır. Ticari havacılık operasyonlarında ölümlü kazaların %70'i insan hatasıyla bağlantılıdır. Yorgunluk ise toplam ölümlü kazaların %15 - 20'sine temel neden olarak ortaya çıkmaktadır. İşte ne yazık ki bu temel yasa THY'de rekabet ve maliyet uğruna gözden çıkarılabilmektedir.

3. Sivil havacılık sektöründe deneyimli ve eğitimli personel sayısı ve bu konudaki ön hazırlıkların büyüme projeksiyonu ile temel karşılıklı bir bağı vardır. Bu bağ koparıldığında uçuş emniyeti de riske girmiş demektir. İşte THY yönetimi; personel gerekliliklerini yerine getirmeyerek teknisyeni, uçucu personeli, yolcu hizmet memurunu, tüm personeli daha fazla iş yükü ile karşı karşıya bırakarak bu temel yasaya adeta davetiye çıkarmaktadır.

4. THY Yönetimi, maliyetleri düşürme adına, Ocak 2006 tarihinde, 355 deneyimli ve eğitimli personelini topluca işten çıkardı. Bu çıkarılan personelin 44'ü sinyor kabin memuru ve amiri, 79'u ise uzman düzeyinde lisanslı teknisyendi. Bu büyük bir yanlıştı. İş Mahkemeleri de bunun yanlış olduğunu kabul ederek, dava açan 200'e yakın sendika üyesi için işe iade kararı verdi. THY Yönetiminin hukuksuzluğu tescil edildi.

5. THY Yönetimi hiçbir havayolunun göze almayacağı bir riskle %30 gibi bir filo büyümesini hedefledi. Bir anda 24 adet yeni uçuş noktası açtı. Sonuç, hüsran; Geçen yıl % 71 olan doluluk oranı, bu yıl aynı dönemde % 63 . Konma sayısı Nisan ayında bile geçen yıla oranla % 20 artan bir şirketin nasıl oluyor da doluluk oranı düşüyor? Tabii ki hat analizleri ve pazar araştırmaları yapılmadan veya yanlış yapılarak açılan yeni hatlar yüzünden. Çünkü yeni açılan hatların bir çoğunun doluluk oranı %10-20'lerde dolaşıyor.

6. THY filosu farklı uçak tipinden geçilmiyor. Bakım için üretim planlama ve malzeme planlama bu ani büyümeyi nasıl koordine edecek, Teknisyenlerin tip eğitimlerini ve tiplerin uçuş frekanslarına uygun teknisyen sayısını nasıl planlayacaksın?

7. THY teknisyen açığını kapatmak ve İstanbul dışında uçak hat bakım görevi yapan teknisyenlikleri ortadan kaldırıp, İstanbul'a çekmek için, tarifeli bir havayolunun aklından bile geçirmeyeceği "Teknik bakımın önemini hiçe sayan" yeni bir uygulamaya gidiyorlar. Çeşitli illerden şoför, operatör yolcu hizmet memuru harekat koordinatörü, gibi teknikle yakından uzaktan ilgilisi olmayan teknik mesleki eğitim almamış personeli zorlayarak ikişer saatlik eğitimlere tabi tutarak uçak hat bakım işlerini yaptırmak istiyorlar. Ve bugün Adana havalimanında pilot bölge olarak tüm itirazlarımıza rağmen, "Crew Consept" süslü tanımının ardına gizlenerek bu işlemi fiilen uyguluyor. Bu uygulamayı yaptığın veya yapacağın havaalanlarını yolcularına deklare ettin mi? SHGM'den izin aldın mı? Bu işlemler için lisanslı personel gerekmiyor mu?

Sendikanın altını kalınca çizerek kamuoyuna aktardığı yukarıdaki konular THY'nin hizmet kalitesini nasıl düşürdüğünü çok ayrıntılı gösteriyor aslında. Ancak daha vahim olanı bu maddelerin içerisinde teknik bakımdan da önemli iddiaların olması.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR