Gerçeği görmek farklı...
Atatürk Havalimanı paralel pistinin yapıldığı günlerde bununla ilgili önce dönemin konjenktürel yapısından kaynaklı övgüler sunan, sonra da gerçeği görmek kisvesi altında eleştiri yağmuruna tutanlar oldu. İşte bugün itibariyle bu pistin hayati öneminin anlaşıldığı anı yaşıyoruz. Atatürk Havalimanı trafiği altından kalkılamaz ve bu trafik bir başka meydana devredilemez hale geldiği anda mevcut 36-18 pistinin bakıma alınması gerekti. Bu gibi uzun süreli mevsimsel bakımlar, trafiğin yarı yarıya daha az olduğu zamanlarda bile sorun yaratırken günümüz şartları içerisinde Devlet Hava Meydanları İşletmesi nasıl olacak da bu işi başaracaktı.
Yok paraleldi, yok alternatifti, yok üçüncüydü derken işte elimizde bulunan yeni piste şu anda uçak iniyor. Eski pist bakımda ve hava trafiği yüzde birkaç puanlık düşüşün dışında tıkır tıkır işliyor. Birisi kalkıp da bu işin mucidini, yol verenini, emek verenini takdir etsin.
Yok, burası Türkiye. Burada adamın kıymeti öldükten sonra bile anlaşılmaz. Kaldı ki o dönemde bir devlet memuru olan yöneticilerin bugün takdir edilmesi ne kadar mümkün ki?
Bir pist yapmak, yaptırmak, yapılmasına aracı olmak, bunu savunmak ve sonunda hayata geçirmek aslında çok büyük maharet gibi gözükmese de ülkemiz şartlarında iş yapanın eleştirilip idari mercilerde ifade verdiği yapı içerisinde bunun zorluğunu kavramak ve kabullenmek gerekir.
İşte o pistin en zor döneminde bile bununla mücadele etmiş isimlerden birisi olan Sayın Gürbüz Akdemir'i hadi bir gazeteci olarak biz analım. Devletten bunun için madalya beklemiyor olmasına rağmen Akdemir ve onun gibiler sayesinde şu anda Atatürk Havalimanı'ndan seyahat edebildiğinizi bilin bence. Sufi mabedlerin hayır duası gibi uçağınız havalandığında ya da indiğinde bir aklınıza getirin hiç değilse. Ne zorluk ve ne kasvet yumağı içerisinde yapıldı o pist bir aklınıza getirin ya da bilin.
Yakında normal pist de devreye girecek. Park pozisyonlarının daha rantabl kullanıldığı, yüzölçümünün ilave rehabilitelerle artırıldığı, inşaatın havalimanını daha kullanılır çağdaş hale getirdiği günlerde eksik kalan pist olmayacak bunu bilesiniz. Atatürk Havalimanı'na ne kadar yakıştığı, bunun o tarihlerde aslında kısa pistin uzatılarak daha faydalı olunacağı gibi eleştirilere ise kulak asmıyorum. İşte kısa pist orada duruyor. Buyurun uzatın ki biz de faydalanabilelim. Geçirin sahil yolunu altından, Uzakdoğu misali biz de iki katlı apronun alt katından arabamızla geçelim. Yaptınız da engel olan mı oldu. Buyurun !
Yok yapamıyorsanız, bulunduğunuz yer ve mevki bunu yapmaya elverişli değil ya da siz sektörün alakasız bir kolunda çalışıyorsanız konuşmayın o zaman. Neyin nasıl yapılıp neyin nasıl yapılamadığı ile ilgili bilginiz yokken fikir sahibi olmayın. Uçarken bir aklınızdan geçirin en azından.