Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

NEREDEN NEREYE

2002'de iç hat yolcu sayısı 8 milyon 700 iken 2005'te iç hatlarda 20 milyona yakın yolcu taşındı. Bu yıl ise 25 milyon yolcu taşınması bekleniyor. Yine 2002'de taşınan iç ve dış hat toplam yolcu sayısı 31 milyon iken 2005 yılında tam 56 milyon. Bu rakam uluslararası kuruluşların Türkiye adına 2015 yılı için öngördükleri yolcu sayısı. Yani ülke havacılığı 10 yıl önden gidiyor.

20 yıldır gazeteci olarak Türk havacılığının içindeyim. Son yıllara şöyle bir bakıyorum da; yeni terminaller ardı ardına açılıyor, taşınan yolcu sayıları katlanarak artıyor, her geçen gün yeni bir havayolu gökyüzünde sahne alıyor.

Nereden nereye...

İç hatlarda taşlar yerinden oynayacak.

Havacılık sektöründe yaşanan güzel gelişmelerin yanında Türk Hava Yolları'nın daha önceden kuracağını açıkladığı ikinci havayolu ile ilgili geçtiğimiz hafta çıkan bazı haberler son günlere tekrar darbesini vurdu. Turkish Express ismiyle kurulacak ve ucuz taşımacılık yapacak THY'nin ikinci şirketi, iç hatlarda sefer düzenleyen tüm özel havayollarını şimdiden endişelendirmeye başladı. Onur Air, Atlasjet ve Pegasus 3 ay içinde seferlere başlayacak THY'nin ikinci markasının başarılı olamayacağını öngörüyorlar.

Ancak ben bu öngörüye katılmıyor, Turkish Express'in çok başarılı olacağına ve iç hatlarda taşları yerinden oynatacağını iddia ediyorum. Aslına bakılırsa özel sektör iç hatlarda ucuza yolcu taşıyarak önemli bir atılım yapmasına rağmen ne yazık ki hizmet kalitesi, ürün çeşitliliği ve yaratıcık konularında çok yol alamadı. Pazar tam doyuma ulaşmadığı için de kendi aralarında tam anlamıyla bir rekabete girmediler. Rekabet noktasında da ağırlıklı olarak hep bilet ücreti ön plana çıkartıldı.

İşte tam bu noktada Turkish Express'in özel sektörü kendine getireceğini ve sadece ücretle değil de hizmet ve yaratıcılıklarla da öne çıkmak için vesile olacağını düşünüyorum.

Görünen o ki iç hatlarda yeni bir dönem başlıyor. Gerçek anlamda rekabetin yaşanacağı yeni dönemde şirketlerin Tanıtım, Basın ve Halkla İlişkiler departmanlarına çok önemli rol düşecek. Bütçesi geniş olan ve işi iyi bilen Tanıtım, Basın ve Halkla İlişkiler departmanları yeni başlayacak rekabet ortamında şirketlerini zirveye çıkaracaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR