Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

İzmir’in yükselişi

İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde bir önceki yıla göre yolcu sayısı yüzde 7, uçak sayısı ise yüzde 14 oranında artmış. Havalimanını işleten TAV'ın İzmir Genel Müdürü Ömer Vanlı, 1 yıllık işletme sürecinin bir önceki yıl aynı dönemle karşılaştırıldığında yolcu sayısında yüzde 7, uçakta ise yüzde 14 oranında artış yaşandığını söylemiş.

Günde 40 uçağın iniş-kalkış yaptığı İzmir Dış Hatlar Terminali, en yoğun gününü 11 bin 798 yolcuyla 5 Ağustos 2007'de yaşamış. Yurtdışında 8 noktaya yapılan tarifeli uçuşlara charter seferler de eklenince terminalden 109 noktaya dış uçuş yapılmış. Pazar ve Cuma günleri büyük yoğunluk yaşanırken terminalin günde 5 bin 200 adetlik bagaj trafiği bulunuyormuş.

İşte bunun adı özelleşme başarısıdır. İşte bunun adı kaliteli bir markanın herhangi bir sektöre nasıl bir ivme kazandırabileceğinin tescilidir. Rakamlarla baktığımızda 174 milyon Euroya mal olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde geçen yıl İzmir'den 87 uçuş noktasına 50 havayolu uçarken, bugün 109 uçuş noktasına ve 69 havayoluyla ulaşılıyormuş. Uçuş sayıları arasındaki farka dikkatinizi çekerim. Üstelik ortada bir kriz ya da turizm patlaması gibi artı ya da eksi herhangi bir faktör bulunmamasına rağmen yaşanan tablo bu.

Dış Hatlar Terminali'nin açılışından, 1 Ekim 2007 tarihine kadar 1 milyon 727 bin 372 yolcu ve 15 bin 205 uçağa hizmet verilmiş. Atatürk Havalimanı'nda DHMİ adına da Başmüdürlük görevi yapan sonrasında da Antalya Havalimanı'nda sektörden kopmadan hizmet veren Ömer Vanlı'nın söylediklerine göre başarıyı yakalamak için İzmir'in tanıtımı adına çeşitli etkinliklerde rol üstlenen Destination İzmir Grubu olarak bir yıl içinde İsviçre, Almanya, Hollanda, İngiltere ve Rusya'da havacılık ve turizm fuarlarına katılınmış. Bu çalışmaların da etkisiyle İsviçre yolcusunda yüzde 128, Almanya yolcusunda yüzde 5, Hollanda yolcusunda yüzde 10, İngiltere yolcusunda yüzde 27 ve Rusya'da yüzde 3 artış yakalanmış.

TAV İzmir'in tanıtımı için son dönemde havacılık sektörünün en önemli etkinliklerinden biri olan Stockholm Routes Fuarı'na gidilmiş. Havayolu şirketleri ve turizm acentalarıyla birlikte yapılan tanıtımlarla önemli bağlantılar sağlanmış. Önümüzdeki dönemde İzmir'in tanıtımı için hareket eden Destination İzmir ile birçok uluslararası fuara katılmaya devam edeceklermiş. Vanlı'ya göre bu bir maraton. Katıldıkları bir fuardan 6 ay sonra geri dönüş alabiliyorlarmış.

İzmir'in EXPO adaylığını da değerlendirerek, organizasyonu yapan kentlere göre karşılaştırma yapıldığında İzmir'in 2015 yılında 5 milyon yolcu kapasitesini doldurabileceğini söyleyen Vanlı'nın bu yaklaşımına ben de katılıyorum. Bu rakamlar hiçbir zaman artık hayal değil.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR