9 Lira’ya Türkiye turu...
Şimdi Onur Air yeni bir kampanyayla iç hatlarda her uçaktaki koltuğun beşini 9 liradan satacağını duyurdu. Buna karşılık tüm gazetelere haber oldu. Tüm televizyon kanallarında bu konu tartışıldı. Böyle bir reklamı Onur Air milyon dolar verse gerçekleştiremezdi, bu bir gerçek.
Bu arada Atlasjet de aynı gün fiyatlarını 19 liraya düşüren bir kampanyayla duyurarak karşı atağa geçti. Haberler içerisindeki yerini böylece Atlas da almış oldu. Bu kadar süratli verilen cevaplara genellikle havacılık sektörü alışık değildir. Operasyon becerisi bakımından da kutlanması gerekir. Hatta aynı gün bazı gazetelerde 19 liralık kampanyanın tam sayfa ilanlarının olması da bu süratin belirgin yansımalarından birisidir.
Konumuza dönersek, Onur Air ve Atlasjet düşük maliyetli havayolları olarak konsepte uygun davranıyorlar. Bu, yolcuya yansır. Ancak, tüm biletlerin 9 liradan satıldığını sanmak, okuduğu ilanı ve haberi anlamamak da bir başka handikaptır tabi. Gecenin bir vakti Onur Air genel yönetim binasına gidip 9 liralık bilet aramak da başka bir arıza hali olsa gerek.
İşte özel sektör farkı. İşte çabuk hareket edebilen şirketlerin farkı. 50-60 lira seviyesinde olan otobüs fiyatlarına rağmen karayolu yolculuğunu tercih edenleri ise anlamak mümkün değil.
Türkiye'deki tüm yolculuklar içerisinde havayollarının payı sadece 2.7 civarında. Bu rakam özel şirketler iç hatlarda yolcu taşımaya başlamadan önce yüzde 1 seviyelerindeydi. Yani demek ki rakam yüzde 5'e çıksa havayolları iki katı yolcu taşımış olacak. Bu bile müthiş bir şey.
Bu arada otobüsçüler ve işletmeciler federasyonu başkanı Ahmet Yalamanoğlu bir açıklama yaparak bu indirimlerin karşılığında teknik bakımdan ve kalitesiz personelden faydalanıldığına dikkat çekip rekabet kurulunu göreve çağırmış. Ahmet bey karayollarında her yüz bin insan otobüsle taşınırken kaçının ölüp kaçının sakat kaldığını da söyleseydi daha açıklayıcı olacaktı. Bu otobüslerden daha geçenlerde bir tanesinin nasıl nehre uçtuğunu da anlatabilirdi hatta. Cesetleri halen bulunamamış onlarca otobüs kazazedesi var. Özel havayolu şirketlerinin milyonlarca uçuş saati ve yüzbinlerce konmasına karşılık ölümcül kaza ortalamasını da ben vereyim isterse, 0 (yazıyla sıfır).
Elbette bir sektör ayakta durmaya çalışmalıdır ama öyle olduk olmadık karalama açıklamalarıyla bu iş olmaz. İşte benim gibi biri sorduğunda sonra verecek cevap bulamazsın. Peki Onur Air'in iki yıldır taşıdığı 5 milyon kişi otobüslerle yolculuk etseydi milli servetten ne kadar kaybımız olacaktı ve bu kişilerin kaçı yollarda ölüp yitecekti, bilen var mı? Bakın istatistiklere orada yazıyor.