Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Sabiha Gökçen gerçeği

Sabiha Gökçen Havaalanı kurulduğunda hükümetin iş yapmadığı ya da yapamadığını anlatmak için gazeteciler boş bir alan ararken gider Sabiha Gökçen Havaalanı'nın fotoğrafını çekerlerdi. Misal; Mardin Havaalanı pistine kurusun diye meyve mi serilmiş; resim olarak Sabiha Gökçen'i görürdünüz.
Bir ara SEKA kapatılacağı zaman bile bu havaalanının fotoğrafı konmuştu gazete sayfasına. Şimdi ise havaalanına değer biçilemiyor.
Yaza yaza bitiremedim ama tekrar yazayım; Türk Hava Yolları bile bu havaalanına önce sefer yapmaktan vazgeçti şimdi ise neredeyse teknik üssünü olduğu gibi oraya taşımayı düşünüyor. Bu hattan yaptığı doluluk oranları diğerlerine oranla son derece karlı.
Bir patron tüm geleceğini bu havaalanına bağladı. Koskoca havayolunu buradan uçsun diye aldılar ve organize ettiler. İşte Pegasus.
Niye?
Çünkü, İstanbul'un asıl parası olan ve uçakla seyahat edecek kitlesi bu yakada yani Anadolu yakasında oturuyor da ondan. Gel de anlat.
Bu havaalanını kuran Genel Müdür Selçuk Kileci "En iyi ekip bu havaalanını 4 yılda, en kötüsü ise sekiz yılda adam eder. Ama bu havaalanının geleceği kaçınılmaz olarak parlayan bir yıldız olacaktır" derdi. İşte hesap ortada. Havaalanının sekizinci yılına girerken özelleşiyor. Artık bu kimin başarısıdır ben bilmem. Ama ortada kesin olan bir şey var ki o da milyarlarca dolar edecek bir havaalanımız daha özelleşiyor.
Taliplileri gördük. Pegasus'un sahibi Ali Sabancı TAV ile birlikte giriyor ihaleye. Benim en büyük favorim bu ekiptir. Bunlardan biri Atatürk Havalimanı'nı işlettiği için diğeri ise o havaalanından uçan en büyük taşıyıcı olduğu için. Yani biri o havaalanını adam etmeye çalışıyor diğeri ise zaten havaalanlarını adam etme konusunda dünyanın sayılı şirketlerinden.
Diğer şirketlerin de bu konuda büyük şansı var elbette. Örneğin Çelebi de Antalya'da yaşadığı tatsız gelişmelerden sonra ısrarla Sabiha Gökçen'le ilgileniyor. Çelebi'nin Sabiha Gökçen'i alması ihtimali de yok sayılamayacak kadar kuvvetle ihtimal.
Neticede asıl soru bu havaalanının 15 yıllığına kaç para edeceği. Bu sorunun cevabı ihale ertelenmezse 2 Temmuz günü öğle saatlerinde belli olacak. İhaleye katılacak firmalar şu anda hummalı bir biçimde çalışmalarını sürdürüyor. İhale dosyaları hazırlanıyor ve kaç para teklif edileceği hesaplanıyor. Ben kişisel tahminimi söyleyerek bu kadar teknik bir konuda akıl karıştırmak istemiyorum. Neticede milyarlarca dolarlık bir havaalanı için oturduğum yerden fiyat biçmek benim işim ve becerim değil. Ancak bildiğim en önemli şey ise burasının milyarlarca dolarlık bir girdiyle Türk ekonomisine katkı sağlayacağıdır.
Özellikle bu ihaleden sonra hizmet kalitesindeki artış bu havaalanının gelişmesinde de büyük rol oynayacaktır. Yer hizmetlerinin şu andaki yetersiz ekipmanı bu özelleşmeyle kısa sürede istenen seviyeye çıkacaktır. Elbette en farklısı da şu anda birer devlet memuru mantığıyla çalışan yönetim serbest piyasa kurallarına göre hareket edebilecek beceriye sahip profesyoneller eline dönüşecektir.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR