Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Depremzedeler DASK'tan ödemelerini nasıl alacak, kiracılar ne yapacak?

Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden günler geçti, tabi ki çok büyük yıkımlara ve kayıplara sebebiyet verdiği için etkileri hala sürüyor uzun süre de sürmeye devam edecek. Sevdiklerini kaybedenler, evlerini barklarını, eşyalarını kaybedenler herkes hayatın devam etmesinden kaynaklı bir telaşın içindeler. Maddi kayıpların da yüz üstüne çıktığı şu günlerde eşyalarından birkaç parça bir şey kurtarmak isteyenler ağır hasarlı evlere girerek canlarını tehlikeye atıyorlar. Maddi kaygılarla yaşayan insanlar için önemli olduğuna inandığım biri olan Zorunlu deprem sigortası yani DASK konusunu işlemeye karar verdim. Bugün DASK nedir, neleri kapsar, neden mecburidir yaptırmazsak ne olur gibi konuları paylaşmak istiyorum. Depremzedeler evlerinde hasar oluştuysa paralarını nasıl alacaklar ya da olası bir deprem olduğunda ve eviniz depremde hasar gördüğünde ne kadar sürede ne kadar ödeme alabilirsiniz?  Ev sahipleri DASK üzerinden evlerindeki hasara yönelik ödeme alacak peki ya tüm eşyalarını kaybeden kiracılar ne yapmalı?

DASK nedir?

DASK nedir sorusuna cevapla başlayalım. DASK 'Zorunlu Deprem Sigortası'dır. 2000 senesinde, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin oluşturduğu yüksek ölçekli kayıpların bir benzerinin yaşanmaması için kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu, ev ve iş yeri sahibi olan herkesi DASK sigortası yaptırmaya zorunlu tutuyor. Bu sayede deprem sebebiyle yaşanabilecek maddi kayıplar, önemli ölçüde azaltılıyor. Siz bir ev aldığınızda devlet bu sigortayı yaptırmayı mecbur kılar. Eğer evinizin DASK poliçesi yoksa elektrik, su ve doğalgazınızı açtıramazsınız, evinizi kiraya veremezsiniz, kredi çekemezsiniz ve ciddi cezalara maruz kalırsınız.

DASK hangi durumları karşılar?

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar.

DASK'ta azami teminat ne kadardır?

DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlar. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 640 Bin TL'dir. 

DASK sigorta fiyatları nasıl belirlenir?

DASK Sigortası fiyatları, risk gruplarına ve yapı tarzlarına göre değişiklik gösteriyor. DASK tarafından hazırlanan yönetmelikte 7 farklı risk grubu ve 2 farklı yapı tarzı tanımlanıyor. Sigorta yaptırılacak evin yaşı, hasar durumu, lokasyonu, inşa tarzı gibi bilgiler, risk durumunun ve DASK fiyatlarının belirlenmesinde kullanılıyor.

DASK'tan doğan teminat bedelimi nasıl alabilirim?

Öncelikle binanız ağır hasarlı veya kısmi hasarlı ise Doğal Afet Kurumu'nu 125 numaralı telefondan arayarak bir dosya açtırmanız gerekiyor. Dosya açıldıktan sonra exper gelip binanızda hasar tespit çalışması yaparak bir rapor hazırlıyor. Poliçenizi hangi sigorta şirketinden yaptırdıysanız şirket hesabınıza ödemeyi gerçekleştiriyor. Ödeme normal şartlarda birkaç ay içinde gerçekleştiriliyor ama değişkenlik de gösterebiliyor.

Kiracı DASK yaptırabilir mi?

Kiracılar DASK yaptıramıyor, DASK sadece mal sahibi tarafından yapılabiliyor. Evindeki eşyalarını ve demirbaşlarını sigorta altına almak isteyen kiracı depremli ya da depremsiz sigorta poliçelerinden özel olarak yaptırabiliyor. DASK sadece deprem hasarlarını karşılayan bir sigorta fakat özel konut sigortası yaptırdığınızda deprem dahil oluşabilecek tüm risklere karşı evinizi sigortalatmış oluyorsunuz. Bunlara hırsızlık, su baskını, üst ya da alt komşudan kaynaklanan zararlar da dahil oluyor. Çoğunlukla depremli özel konut sigortalarının poliçe tutarlı daha yüksek çıktığı için genelde depremsiz poliçeler tercih ediliyor. Ama deprem hayatımızın bir gerçeği ve mutlaka yapılan sigortanızın depremi de kapsamasına dikkat etmelisiniz. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için Merka Sigorta'yla da görüşerek evinizi, eşyalarınızı garanti altına alabilirsiniz. 

6 şubatta yaşanan felaket gibi bir durum söz konusu olması halinde biraz da olsa yüreğinize su serpecek önlemler alabilirsiniz. Bir gecede her şeyini kaybeden o kadar insan da hep benim başıma gelmez diye düşünüyordu. Bugün sigortası olanlar bir nebze olsun çorbalarına tuz katabiliyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR