Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

THY ve pişmiş tavuk

Abdurrahman Gündoğdu yönetimindeki eskinin yeni THY'si neredeyse tüm üst düzey yöneticileri emekli etmiş ve böylece basit soruların cevabını bile kendi kendine bulamaz olmuştur.

Eşi emsali görülmeyen bir yönetim modeliyle şirketin nasıl yönetileceği bir anlamda yeniden keşfedilmiş ve bu sırada da imajı koruyan kaleler düşmüştür. Akabinde THY'nin tüm negatifliklerini yazma süreci başlamış ve ilk olarak da Tempo dergisindeki haberlerle yıllardır ilk kez şirketin aleyhinde yazılar kaleme alınmıştır.

Abdurrahman Gündoğdu ile ticari yaşamına devam etmeme kararı alan THY -ki bu karar elbette tamamen siyasidir- Temel Kotil ile yola devam etmektedir. Ancak bu süreçte de iletişimin önemi yeteri kadar kavranamamış ve şirketin Halkla İlişkiler Departmanı'nda daha önce yapılan köklü değişiklikler bir nebze olsun revize edilse de buraya gelen isimler bülten zenginliğini sunabilmekten öteye geçememiştir. Doğaldır ki bu durum onların kabahati ya da beceriksizliği değildir. Çünkü uzunca bir dönem bütünüyle bir baş nakli yaşayan şirkette uyum, adaptasyon gibi süreçlerin yaşanması vakit almıştır. Hafızasını kaybeden şirkette bu işlerin öncesinde nasıl yürüdüğüne dair fikir sahibi olmayan becerikli ama şirketi tanımayan bazı yöneticileri de bu derde derman olamamıştır.

Bu genel tanımdan sonra gelelim bu haftaki röportajımıza. THY Genel Müdürü Sayın Temel Kotil alışılmışın dışında bir yaklaşımda bulunarak Türkiye Haberci'ye röportaj verdi. Bugüne kadar bu yönde herhangi bir temasımız olmamakla birlikte sayfalarımız her zaman anlatmak isteyen havacılara açık olmuştur. Elbette bu açıklık bir ısrarcılıkla da pekişmemiştir. Bu nedenle eleştirel tavrımıza karşılık karşı sözü söylemek isteyenler için de şahsen girişimimiz olmamış ve gazetecilik yapmak konusunda ısrarcı kalmışızdır.

Sayın Kotil'in açıklamaları yorumsuz ve katkısız olarak sayfalarımızda bulacaksınız. Kendisinin son derece iyi niyetli olduğuna ve gerçekten başarılı olmak için çalıştığına inanıyor olmakla birlikte bunu başarabileceği konusundaki endişelerimi de paylaşmadan edemeyeceğim. Sayın Kotil'in talihsizliği eski hükümetlerin göstermelik sloganı gibi maalesef gerçekten yönetim anlamında bir enkaz devralmasındandır. Onlarca yıl içerisinde yapılanların birkaç ayda yok edildiği bir süreçten sonra bu kötü imajın üzerine oturmak ve uzun tecrübelerle bile zorken en eskisi birkaç yıllık ekibiyle birden bire iki katı oranında büyümüş bir şirketi idare etmek elbette kolay olmasa gerek. Kendisine bu zorlu mücadelesinde başarı dilemekten başka yapacak bir şeyimiz yok. THY hepimizin olduğu için bu dileğimizin içten olduğunu da söylemek gerek.
Ticaret hayatı rakamlarla ilgilenir. Başarı rakamlarla ortaya çıkar. Sayın Temel Kotil'in başarısı da kısa süre sonra ortaya konacak rakamlarla daha iyi taltiflenecek ya da eleştirilecektir. Umarız bu kötü süreci aşar ve başarıya ulaşırlar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR