Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Nice yıllara THY ve Onur Air

Geçen haftaki yazımın başlığında "2008 kimin yılı olacak?" diye bir soru sormuştum. Her ne kadar "THY Genel Müdürü 2008 THY'nin yılı olacak" dese de özellikle yakıt fiyatlarında aşırı artış nedeniyle içinde bulunduğumuz yılı dünyadaki tüm havayolu şirketleri iyi hatırlamayacak gibi görünüyor. Buna THY de dahil. Zaten dünya havacılık sektörüne baktığımızda 2008 ilk çeyreğinde uzun yıllar sonra iflaslar yaşandığını görüyoruz. Ne yazık ki bu olumsuz gidişin devam edeceği görülüyor.

Benim bu hafta değinmek istediğim konu havayolu şirketlerin önümüzdeki dönemde ne yapacakları değil yani gelecekleri değil, tam tersi geçmişleri. Geçtiğimiz hafta içerisinde iki büyük havayolu şirketimiz kuruluş yıldönümlerini kutladılar. 20 Mayıs günü THY 75 yılı, 14 Mayıs günü ise Onur Air 16 yılını geride bıraktı.

Malum 101 uçaklık dev filosuyla THY, Türk sivil havacılığın tartışmasız 1 numarası. Her ne kadar her özel havayolu sektörde ikinci olduğunu iddia etse de gerek filo sayısı, gerek koltuk kapasitesi ve gerekse taşıdığı yolcu sayısına bakıldığında Onur Air THY'den sonra ikinci sırada geliyor. 16 yılda 54 milyon kişi taşıyan Onur Air sadece 2007 yılında 800 milyon dolar ciro yapmış.

Sektörümüzün 1 ve 2 numaralarının kuruluş yıldönümlerini tebrik ediyor, nice yıllara diyorum. Bu güzide şirketlerimizi bu günlere tüm yönetici ve çalışanlara da başarılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

İhracat şampiyonları

Kuruluş yıldönümlerini kutlayan THY ve Onur Air'e aslında en güzel ve anlamlı hediyelerini yine geçtiğimiz hafta İstanbul Ticaret Odası (İTO) verdi. THY ve Onur Air, 2007 yılının ihracat şampiyonları arasına girerek İstanbul Ticaret Odası'ndan (İTO) ödül ve teşekkür belgesi aldılar. Ülkeye kazandırılan her bir dolar ve ekonomimize sağladıkları katkılar için gerçekten başta bu iki havayolu şirketimizi olmak üzere tüm havayolu şirketlerimizi takdir etmemiz gerekir. Türk havacılık sektörü oyuncularının amacının birbirlerine acımasız rekabetle yok edici zarar vermek yerine daha fazla iş ve hizmet üreterek THY ve Onur Air gibi her yıl İTO'nun listesine girmek olması gerekir.

Yeterli destek yok

Ulusal ve uluslararası rekabetin çok güçlü ve zaman zaman acımazsız olduğu bir sektörde bırakın ayakta kalmayı uzun yıllar lider olarak devam ettirmek inanın çok önemli bir başarı. En ufak bir olumsuzluktan etkilenen turizm ve havacılık sektöründe hizmet veren havayollarımız son 20 yıla baktığınızda neredeyse krizsiz geçmeyen bir yıl olmaması rağmen bu zorlukları başarıyla geçmeyi bilmişlerdir. Yaşanan bunca zorluklar bilinmesine rağmen ne yazık ki sektör gerekli ilgi ve desteği görmemektedir. Hem ülkemiz için yarattıkları katma değer hem de direk ve dolaylı olarak sağladıkları istihdamlar göz önüne alındığında havacılık sektörüne toplum ve devlet kurumları olarak gerekli desteği vermek ülke menfaati açısından zorunluluktur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR