Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Minnesota’nın meşhur testi

İmajı kaybedip tepetaklak gittin mi, küçücük kusurların bile sanki art niyetin varmış da ondan böyle yapıyormuşsun gibi değerlendirilir.

Türk Hava Yolları'nın kamuoyunu neredeyse günlerdir meşgul eden meşhur bir test hikayesi var malumunuz. Hani CIP ve VIP'e gönderilip çalışanlara "Bunu doldurun" denen bir test. İçerisinde bu dünyayla ilgili olduğu kadar ahiret ile de ilintili bir dolu soru bulunuyor. Cinsel içerikli olanlardan tutun da kişinin en özel detayına kadar sorgulandığı bir test bu.

Uzmanlara göre bu test ancak klinik araştırmalardan sonra uygulanabilir. Yani kişinin bir problemi olduğunu gördüğünüz ya da tespit ettiğinizde daha detaylı durumunu teşhis edebilmek adına yapılan bir test. Üstelik öyle böyle değil tamı tamına 566 adet sorudan oluşuyor. Bunların içerisinde elbette testi dolduranın yanıltıcı açıklamalarına önlem olarak çapraz ve birbirini test eden tuzak sorular da bulunuyor. Aynı sorunun farklı şekillerde sorulduğu durumlar da var. Testin amacı da bu zaten. Yani bir arıza olup olmadığının bulunması.

Aslına bakılırsa bu test yıllardır Türkiye'deki köklü firmaların işe alımlarında kullanılıyor. Sadece tüm personel için değil de üst düzey yöneticiler için daha çok kullanılan bir yöntem. Aslında test sadece bu soruları çözmekle de kalmıyor ve karşılığında bir de mülakat yapılması gerekli. Dolayısıyla küçücük bir testi çözmekten değil, iki güne yayılan bir araştırmadan söz ediyoruz burada.

Tabi THY'deki durum biraz farklı. Bunu bir kitapçık olarak yayıp oldukça sorunlu olanları tespite yönelik bir uygulama gibi gözüküyor. Başta da söyledim ya, tabi imaj bir kere bozuldu mu insanın aklına "Acaba işe almak istemedikleri adama kulp takmak için mi yapıldı" gibisinden paranoyak sorular da gelmiyor değil.

Bu test normal işe alımlar için biraz fazla detaylı ve hatta lüks. Çünkü bu testin değerlendirilmesi için de sadece soruların cevaplarına bakarak bir durum değerlendirmesi yapabilmek mümkün değil.

Türk Hava Yolları için daha çok kusur bulunur. Dikkat ediyorsanız şirketin yönetim imajı çizildiği için yönetim kademeleri topa tutuluyor. Oysa birçok kazası olmasına rağmen teknik imajında sorun olmayan şirketin güvenilirliği ile ilgili kamuoyunda hiçbir sorun bulunmuyor. Oysa ki o uçakları işte bu yönetim yönetiyor ve işletiyor.

Demek istediğim algıyı ciddiye almak ve imajı kaybetmemek gerek. Yoksa ikramdaki kürdana kadar her şey sorgulanır ve verecek net bir cevabınız da olamaz. Şimdi THY yönetimi istediği kadar bu testin daha önce pilot ve hosteslere de uygulandığını anlatıp dursun neye yarar.

Özel havayolu şirketlerinin bugüne kadar hiçbir ölümcül kazası olmamasına rağmen yaptıkları indirimler nedeniyle güvensiz olarak algılanmalarının sebebi de budur. Sadece üzerinize yapışan kötü imajı temizlemekle kalmayıp bunun başka yerlere sıçramasına da engel olacaksınız. Yani şirketinizin algı sistemini yöneteceksiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR