Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

THY'nin Star Alliance Hamlesi

Zaten dünya havacılığının geldiği noktaya baktığınızda böyle bir ittifakın dışında kalmak havacılık sahnesinin dışında kalmak gibi. THY üç farklı ittifak için kendi içinde görüşmeler yapıyordu. Bunlar; Lufthansa'nın önderliğindeki Star Alliance, British Airways önderliğindeki Oneworld ve Air France önderliğindeki Sky Team.

THY'nin tercihini ayrıntıları ile incelediğinizde Star Alliance seçimi çok doğru gözüküyor. Bir havayolu şirketinin ittifak içinde yer almayı tercih etmesinin başlıca nedeni uçuş noktalarıdır. Yani bu ortaklıkla uçuş ağını mümkün olduğunca genişletebilmek ve daha fazla noktaya bilet satabilmektir. Böylece havayolu şirketinin doluluk oranları artacak ve daha fazla gelir elde edecek. Aslına bakarsanız bu durum tersten de bu mantıkla işliyor. İttifak grupları da bir havayolu şirketini kendi bünyesine alırken başta uçuş noktalarına bakıyor. Star Alliance'ın da THY'ye sıcak bakmasının en büyük nedeni; milli havayolumuzun yüksek pazar payına sahip olduğu Orta Asya, Kafkaslar ve Ortadoğu uçuşları ve THY'nin bu yıl açtığı 24 uçuş noktası. Star Alliance üyelerinin uçuş ağına baktığımızda görüyoruz ki; THY'nin sefer düzenlediği söz konusu uçuş noktalarının çoğuna uçmuyor.

İşte bu karşılıklı uçuş ağının birleştirilmesi operasyonuna THY açısından baktığımızda şu anda 103 dış hat noktasına sefer düzenleyen milli havayolumuz 1-1,5 sene süreceği planlanan görüşmeler tamamlandığında ve Star Alliance'a üye olduğunda 152 ülkede tam 842 noktaya bilet satabilecek.

Star Alliance'ın büyüklüğüne baktığımızda ise ittifakta 18 havayolu şirketini, 2 bin 800 uçağı ve yılda taşınan 425 milyon yolcu rakamın görüyoruz ki, bu büyüklük her açıdan çok önemli güç. İttifakların ortak karar verme ve ortak hareket etme mantığı içinde olduğunu bildiğimizden havayolları açısından önemli gider kalemleri arasında sayılan yakıt ve uçak seçimi gibi konularda tek yumruk olarak ve birlikte pazarlık ederek THY bu konularda ciddi tasarruflar elde edecektir.

Milli havayolumuzun 1997-2000 yılları arasında Qualiflyer çatısı altında yaşadığı ilk ittifak deneyimi ardından Star Alliance birlikteliğinin THY'ye hayırlı olmasını ve yöneticilerin bu iş birliğinden en iyi şekilde faydalanmasını diliyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR