Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Savulun THY geliyor

Havacılığımızın önündeki 10-15 yıla yine darbesini milli havayolumuz Türk Hava Yolları'nın vuracağı kesinleşti. Şöyle ki; THY geçtiğimiz günlerde filo genişletmeyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. 35 adet çift koridorlu ve 70 adet de tek koridorlu olmaz üzere tam 105 uçak alımı için Boeing ve Airbus'tan teklif alacaklarını kamuyla paylaştılar. Bu sayı nerdeyse şu andaki filoda bulunan uçak sayısına eşit. Bu da demek oluyor ki THY filosunu ikiye katlayacak.

Filoyu ikiye katlama operasyonu gerek uçak alım aşamasında gerekse de sonrasında hem yurt dışında hem yurt içinde çalkantılı ve sansasyonel geçecektir. 2004 yılında yapılan daha önceki büyük çaplı uçak alımı da– ki toplam 1,5 milyar dolar civarıydı- ABD ve AB arasında çok tartışmalara neden olmuştu. Hatta Boeing THY'nin Airbus'tan yana kullandığı ağırlığı siyasi olarak nitelendirmişti. Benzer tartışmaların bu alım sürecinde daha da artarak tekrarlanacağını düşünüyorum.

THY'nin "2009-2023 Filo Projeksiyonu" çerçevesinde açıklanan vizyona göre; uzun menzilli hatlar için 25 adet çift koridorlu, kısa ve orta menzilli hatlar için 50 adet tek koridorlu uçak alınacak. Toplam 75 adet olarak verilmesi planlanan kesin siparişin yanı sıra 10 adedi çift koridorlu ve 20 adedi tek koridorlu opsiyonlarla birlikte 105'e kadar yükseltilmesi de söz konusu olacak. Airbus'tan çift koridorlu A330 ve A350 ile tek koridorlu A319/320/321 model uçakları için teklif vermesi istenirken, Boeing'ten istenecek teklife çift koridorluda B777 ve B787, tek koridorluda B737/738/739 olacak. Anlaşılan o ki A350, B777 ve B787 gibi Türk bir şirketin filosuna ilk kez katılacak uçak tipleriyle de karşılaşabileceğiz. Uzun menzilli ve havacılık endüstrisinin bu son teknoloji harikalarının üzerinde Türk bayraklarını görmek biz havacılık sevdalarına ayrı bir gurur ve heyecan katacaktır.

2010 ikinci yarıyılda başlaması öngörülen uçak teslimatlarını özel şirketlerimizin de iyi değerlendirmesi gerektiği aşikârdır. Özellikle THY'nin yeni gelecek uçakları için kaybedecekleri öngörülen ekip sayılarını son derece hassas planlamalı ve önlem almalı gerekiyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR